Inbraak met een boodschap in vitrine van de universiteitsraad

Inbraak met een boodschap in vitrine van de universiteitsraad

Bij een laatste rondgang over zijn werkterrein viel de vertrekkende secretaris van de universiteitsraad iets bijzonders op: er is ingebroken in het vitrinekastje van de Uraad. Niet dat er iets verdwenen lijkt te zijn, integendeel, er is wat toegevoegd. Een boek en een film en een briefje van de daders.

Het vitrinekastje naast de ingang van de Ruth Firstzaal – de vergaderzaal van de universiteitsraad – is niet het meest opvallende onderdeel van het Cobbenhagengebouw. Het is de bescheiden bewaarplaats van boeken met een boodschap die studentenfractie SAM aan het College van Bestuur heeft aangeboden.

Zodoende pronkt sinds 1999 pontificaal Das Kapital van Karl Marx naast de vergaderzaal. Het werd aan het CvB aangeboden door de studentenfractie toen de universiteitsraad werd omgedoopt tot KUB-raad (de universiteit heette in die jaren Katholieke Universiteit Brabant).

Niet alleen de naam veranderde daarbij, maar ook de bevoegdheden. Van medebesturend werd het een medezeggenschapsraad. Enigszins een terugdraaiing van de Nederlandse democratisering van het universiteitsbestuur die ooit in Tilburg begonnen was, in 1969 met de bezetting van de universiteit. Die werd bij die gelegenheid ook even omgedoopt tot Karl Marx-universiteit, vandaar de boekenkeus.

Bourgondische borrels en buffetten mogen niet verdwijnen

In 2002 werd die naamswijziging weer teruggedraaid, zij het niet de bevoegdheden. De universiteit werd omgedoopt tot Universiteit van Tilburg, dus de KUB-raad ging weer universiteitsraad heten. Ook toen gaf SAM – onder leiding van fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (inmiddels fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer) – boeken aan het CvB ter herdenking en inspiratie. Over het leven van Maria (‘de moeder des heeren’) ditmaal.

“Wij vinden namelijk dat met het verdwijnen van het Katholieke element uit de naam van dit orgaan niet haar belangrijke Katholieke elementen verloren mogen gaan. Daarmee bedoelen we natuurlijk wederzijds respect en de Bourgondische borrels en buffetten,” aldus de uitleg in een begeleidend schrijven.

De rust verstoord

De rust in deze kleine tentoonstelling van universitaire geschiedenis blijkt ondertussen verstoord door een onbevoegde toevoeging. De secretaris van de universiteitsraad, Thijs Pieters, viel het tot zijn grote verbazing op bij een laatste inspectie van zijn koninkrijk. (Hij verruilt Tilburg University binnenkort voor een functie bij de Erasmus Universiteit.)

De collectie in het kastje is ineens aangevuld met een boek, The Age of Surveillance Capitalism en een dvd van de film Pacific Rim: Uprising. De donoren, die zichzelf omschrijven met ‘some students’, stellen in de bijgevoegde brief dat het geschenken zijn die “contain valuable critiques of Tilburg University’s style of governance”.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.