Brandbrief aan minister: personeel universiteiten gaat kopje onder

Brandbrief aan minister: personeel universiteiten gaat kopje onder

Corona zorgt voor een onhoudbare druk op medewerkers aan de Nederlandse universiteiten. Aanstellingen van wetenschappelijk en ondersteunend personeel moeten daarom snel met twintig procent worden verhoogd. Dat schrijft WOinActie in een brandbrief aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. De brief is mede ondertekend door de universiteitsraad van Tilburg University.

De werkdruk onder wetenschappers en ondersteunend personeel aan universiteiten rijst al jaren de pan uit. Maar met corona erbij wordt de situatie onhoudbaar, schrijft WOinActie in de brandbrief aan Van Engelshoven: ‘De nood is zeer hoog.’

De oproep is ondertekend door de universiteitsraad van Tilburg University en zeven andere universiteiten. Vakbond FNV en de Algemene Onderwijsbond plaatsten eveneens hun handtekening onder de brief.

Online onderwijs zorgt voor extra druk

‘Er zijn sterke signalen dat door de algehele druk van het hybride en online onderwijs, wetenschappers geheel uitgeput raken,’ stelt WOinActie. ‘Sommigen vallen door ziekte uit. Departementen en secties vangen de uitval op door de taken onderling te verdelen, met als gevolg dat de excessieve werkdruk nog verder toeneemt.’

Om collega’s te ontzien werken medewerkers vaak door als ze ziek zijn. Ook studenten die last hebben van corona-gerelateerde problemen vragen de universiteit vaker om hulp, wat de werkdruk verder opschroeft.

Snel meer middelen

Er is daarom snel meer personeel nodig. De twintig miljoen euro die Van Engelshoven eerder beschikbaar stelde, is ontoereikend, schrijven ze.

WOinActie wil dat de minister daarom ‘per direct geoormerkt geld beschikbaar stelt om het aantal wetenschappelijke, studiecoördinatie en secretariële aanstellingen met 20 procent te verhogen.’

Met deze bijdrage zouden niet alle knelpunten meteen zijn opgelost, wel zou het ‘de ergste druk van de ketel halen.’

Tilburg University steunt oproep

De fracties in de universiteitsraad van Tilburg University maken zich al langer zorgen om de toegenomen werkdruk wegens corona. Signalen dat medewerkers het zwaar hebben, zijn er genoeg. Maar voor een echt structurele oplossing is het noodzakelijk dat er meer wordt geinvesteerd, zeker nu de studentenaantallen snel groeien.

‘Alle fracties in onze universiteitsraad steunen daarom de oproep van WOin Actie,’ aldus Rien Wijnhoven, voorzitter van de Tilburgse universiteitsraad. ‘Extra geoormerkte middelen om de hoog opgelopen werkdruk in deze bijzondere tijden te helpen verminderen zijn hard nodig.’

Ziekteverzuim

De invloed van corona op het ziekteverzuim onder personeel valt moeilijk te meten. Onder het wetenschappelijk personeel van Tilburg University is het ziekteverzuim in coronatijden iets toegenomen, blijkt uit cijfers van het HR Service Center: van 1,88 procent in 2019 naar 2,19 procent in 2020. Onder het ondersteunend personeel is er juist sprake van een daling: van 4,49 procent in 2019 naar 3,12 procent in 2020.

Maar of personeel zich door corona en de toegenomen werkdruk sneller ziek meldt, of juist niet, daarover valt weinig te zeggen, stelt Corine van der Velden, afdelingshoofd van het HR Service Center: ‘Een medewerker hoeft de werkgever niet te vertellen wat zijn klachten zijn. Bovendien mag de werkgever geen medische informatie vragen.’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.