TiU-student Floris recenseert ‘rietbaarheid’ van drank op populair Instagram-account

TiU-student Floris recenseert ‘rietbaarheid’ van drank op populair Instagram-account

“Als er een rietje in past, recenseer ik hem, gast.” Met dat motto begon TiU-student Floris het Instagram-account @rietrecensent. Daar uploadt hij filmpjes waarin hij in één keer een fles bier of wijn leegdrinkt, en vervolgens de ‘rietbaarheid’ van de alcoholische drank becommentarieert. Binnen een week heeft het kanaal al meer dan 1400 volgers.

Beeld: Unsplash

Onder studenten is het een beproefde adt-methode: een rietje in de flessenhals stoppen om de inhoud daarna in één moeite naar binnen te gieten. Het rietje functioneert als hulpmiddel bij het trekken van een rietadt, door Floris ook wel rietpijpen genoemd. Doordat er zuurstof in de fles komt, krijgt de drinker deze veel sneller leeg dan met normale slokken gelukt zou zijn.  

Floris, student Public Governance aan Tilburg University en lid van St. Olof-dispuut R.A.F., vierde zijn duizendste volger op Instagram door een fles rode wijn te adten. “De ochtend nadat ik het account had aangemaakt, dacht ik: wat heb ik gedaan?! Maar ik hoorde al snel van anderen, ook buiten mijn eigen studentenvereniging, dat zij het grappig vinden om naar te kijken.”

Hoe wist je dat er behoefte was aan dit Instagram-account?

“Vorige week vertelde een van de mannen op onze dispuutsavond over de nieuwe gids van de NRC met de honderd beste supermarktwijnen. We vroegen ons af of de samenstellers rietbaarheid hadden meegenomen als criterium, dus hoe goed je die flessen kunt leegtrekken. Vrijwel meteen zagen we daarin een taak weggelegd voor onszelf.

“Nou leek het me vrij stupide om honderd flessen wijn te gaan adten, maar ik wilde het idee wel graag uitvoeren en heb dezelfde avond meteen wat content opgenomen.”

Is dit nou wat de coronaverveling met een mens doet?

“Misschien wel. Als ik me ’s avonds in de stad had kunnen vermaken, zoals voor corona, had ik dit niet gedaan, denk ik. Maar er is nu toch niet veel beters te doen. En bovendien: veel van de wilde plannen op onze dispuutsavonden krijgen geen vervolg. Toch mooi dat het mij dan wel lukt.”

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

Rietrecensent Floris, Beeld: privé.

Waar moet een goede rietadt aan voldoen?

“Persoonlijk houd ik er niet van als het drankje te bitter is. Ook koolzuur komt de rietbaarheid niet ten goede. In ons dispuutshuis drinken we standaard Grolsch, maar dat schuimt te veel. Het volume van de fles maakt niet veel uit, al moet je bij een grotere fles wel beschikken over veel doorzettingsvermogen.”

Heb je tips voor aspirerende adters?

“Houd je fles kaarsrecht de lucht in, niet dat halfslachtige deels omhoog brengen dat je wel vaker ziet. Probeer zo snel mogelijk te slikken, en zet je keel open als je dat kunt. In dat laatste word je vanzelf beter. Zelf werk ik ook nog aan mijn techniek, ik kan ook niet altijd voorkomen dat de flesinhoud alle kanten op spuit.”

Wat voor rietjes gebruik je?

“Op dit moment gewone huis-tuin-en-keukenrietjes. Dat is niet ideaal want ik probeer zo duurzaam mogelijk te leven. Als een producent van duurzame rietjes me zou willen sponseren, zou ik een aanbod zeker in overweging nemen.”

Wat wordt je volgende rietadt?

“Ik heb mijn volgers al een paar keer via Instagram Stories om aanbevelingen voor drankjes gevraagd. Zo kwam ik bij de rietrecensie van het naar tequila smakende bier Corona, maar dat was wel een beetje ’n flauwe. Misschien heeft de redactie van Univers nog een suggestie?”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.