Van magnetron tot pleekrant

Ik heb een ingewikkelde verstandshouding met de verkiezingen. In verkiezingstijd word ik opnieuw in contact gebracht met mijn idealen. Stemwijzers dwingen me na te denken over thema’s die ik normaal gesproken zou laten gaan of zelfs ontwijken. Om na die ideologische reboot, het nauwgezet volgen van elke talkshowzucht of klucht en het fanatiek luisteren naar minimaal achtendertig verkiezingspodcasts, eindelijk zeker te weten wat ik ga kiezen.

Maar dan begint de ellende eigenlijk pas. Het is prettig om overtuigd te zijn van mijn eigen keuze, maar het is confronterend als die vervolgens niet lijkt te stroken met die van mijn omgeving. Het is onbegrijpelijk dat zij tot andere conclusies komen dan ik, ik weet het immers zeker. Probleem is echter dat zij het vaak ook zeker weten.

Wat rest is een discussie waar we in plaats van dichter bij elkaar te komen, juist fanatieker worden in ons meningsverschil. Verkiezingen polariseren, verscheuren vriendschappen en monden gevoelsmatig altijd uit in een teleurstelling.

Volgende maand zijn de jaarlijkse verkiezingen op de universiteit, over teleurstellingen gesproken. Dat je op een maandagochtend nietsvermoedend richting de campus banjert om daar geconfronteerd te worden met een kleurenpalet aan hoodies. Dat je je een weg moet banen door een studentikoze zee van ‘Heb-je-al-gestemds’ terwijl je in je ooghoek ziet dat een doodsbange international van zijn fiets wordt gesleurd.

‘De raadsverkiezingen zorgen voor verbinding’

De verkiezingen zullen dit jaar online plaatsvinden. Geen kleurenzee op de campus, geen Front in de trein, geen SAM in studentenhuizen. Gewoon zoals het ooit bedoeld is, een ouderwets wedstrijdje wie de meeste verenigingsvriendjes heeft. Of toch over de inhoud? Ik zie wel een podcast voor me: ‘Van magnetron tot pleekrant’. Kan iemand dat even regelen?

Verkiezingen polariseren, maar bij de raadsverkiezingen zorgen ze juist voor verbinding. Studenten vinden elkaar in hun gedeelde afkeer jegens die met tablets bewapende hyena’s. Is dat een gezonde situatie? Niet echt. Maar die verbroedering kunnen we nu wel even gebruiken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.