Voetbalvereniging Merlijn stelt vertrouwenscontactpersoon aan

Voetbalvereniging Merlijn stelt vertrouwenscontactpersoon aan

De studentensport is nog steeds grotendeels in lockdown, maar studentenvoetbalvereniging Merlijn is alvast een beetje meer klaar voor het bestormen van de velden. De vereniging heeft oud-bestuurder Lieke Prinsen aangesteld als onafhankelijke vertrouwenscontactpersoon. “Mensen kunnen zich heel rot voelen over wat soms nog kleedkamerhumor wordt genoemd.”

Beeld Dolph Cantrijn

Wat in sommige praatprogramma’s valt onder de categorie kleedkamerhumor, geintje moet kunnen, kan in de werkelijke wereld ook ervaren worden als pestgedrag of seksuele intimidatie. De afgelopen jaren zijn meerdere grote schandalen en misstanden aan het licht gekomen. Maar ook op kleinere schaal is de sfeer niet altijd zo vrij en vrolijk en veilig als we allemaal zouden willen. Daarom pleit de NOC*NSF voor het aanstellen van onafhankelijke vertrouwenscontactpersonen.

“Als studentensportvereniging denk je daar niet zo snel aan, omdat je zo klein bent. Maar nadat de KNVB liet weten dat het toch van je wordt verwacht, is het bestuur er meteen mee aan de slag gegaan,” vertelt Lieke Prinsen. Merlijn is daarmee niet de eerste vereniging in het sportcentrum met een vertrouwenscontactpersoon. De hockeyers van Shot gingen ze daarin voor.

Prinsen is al enige jaren afgestudeerd aan Tilburg University en werkt nu als advocaat. Toch hoefde ze niet lang na te denken toen ze gevraagd werd voor deze functie. “Het huidige bestuur was meteen heel betrokken. En voor mij is het een mooie manier om bij de club actief te blijven. Ik ben ook nog altijd lid van de vereniging.”

Doorverwijzen

Een vertrouwenscontactpersoon is niet helemaal hetzelfde als een vertrouwenspersoon, benadrukt ze. “Mijn taak is om er te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Het kan gaan om pestgedrag of dat ze met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken hebben.

“Die mensen verwijs ik door en ik maak er een verslag van voor het bestuur. Een vertrouwenspersoon kan daarna nog bemiddelen, meegaan met gesprekken en iemand tijdens het vervolgtraject bijstaan, een vertrouwenscontactpersoon kan dat niet.”

Lees verder na de afbeelding

Lieke Prinsen, de onafhankelijke vertrouwenscontactpersoon van studentenvoetbalvereniging Merlijn.

Potentieel zou het een zware functie kunnen zijn, maar Prinsen staat er niet helemaal alleen voor. Naast de steun die ze voelt van het bestuur, werkt ze samen met haar collega van Shot. Sterker nog, de vertrouwenscontactpersoon van Shot is ook beschikbaar voor de voetballers van Merlijn en vice versa is Prinsen beschikbaar voor de hockeyers.

“Het is gebruikelijk dat er twee mensen zijn en omdat de beide verenigingen relatief klein zijn, hebben we dat zo opgelost. En soms vinden mensen het misschien prettiger als ze met een persoon kunnen spreken die niet van dezelfde vereniging is.”

Lieke Prinsen en haar Shot-collega Renske van der Linden kregen voor hun aanstelling ook een speciale training van de NOC*NSF. “Door de coronamaatregelen was de cursus online, wel jammer. Het zou fijner geweest zijn als we hiervoor fysiek bij elkaar konden komen. Maar we hebben gesprekstechnieken kunnen oefenen, dat is toch een goede ervaring. Het is ook fijn om te weten bij welke instanties je terechtkunt.”

Kleedkamerhumor

Hoewel ze jaren geleden bestuurslid van Merlijn was, denkt Prinsen inmiddels genoeg afstand te hebben om onafhankelijk te kunnen opereren. Met haar komst zijn er ook nieuwe gedragsregels opgesteld die voor meer bewustwording moeten zorgen. Dat is nodig, denkt ze: “Wat soms nog kleedkamerhumor wordt genoemd, kunnen dingen zijn waar mensen zich heel erg rot over voelen.

“Dat zijn zaken waarover je met een vertrouwenscontactpersoon kunt praten. De drempel om daarover te praten moet laag zijn. Gelukkig is het tegenwoordig zo dat mensen er meer mee naar voren komen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.