Proef met polsbandje dat corona meet voor je het zelf doorhebt

Proef met polsbandje dat corona meet voor je het zelf doorhebt

Een polsbandje dat normaal gebruikt wordt om de vruchtbaarheid bij vrouwen te meten zou ook geschikt kunnen zijn om een coronabesmetting in een vroeg stadium op te merken. Na een succesvolle kleinere proef schaalt de Utrechtse hoogleraar Rick Grobbee het onderzoek op naar een test met twintigduizend deelnemers.

Maar liefst zeventig procent van de coronabesmettingen werden bij de eerdere test gesignaleerd, twee dagen voordat symptomen zich aandienden, meldt klinisch epidemioloog Grobbee in het Utrechtse universiteitsblad DUB. “Wanneer je in een vroegtijdig stadium een coronabesmetting signaleert, kun je direct in quarantaine en bestaat er een kleinere kans dat je anderen besmet. Daarmee zouden we deze pandemie sneller kunnen indammen.”

Beeld: Gerd Altmann/Pixabay

Deelnemers aan het onderzoek krijgen een polsbandje dat ’s nachts tijdens het slapen moet worden gedragen. Sensoren in het bandje meten hartslag, temperatuur, ademhalingsfrequentie en slaapintensiteit. Die gegevens worden de volgende ochtend door een app ingelezen. Grobbee: “De sensoren werken zoals ze ontworpen zijn voor het meten van de vruchtbaarheid, maar de data wordt op een andere manier gebruikt. We ontwikkelen een algoritme om coli te voorspellen, in plaats van een algoritme om fertiliteit te voorspellen.”

Het klinkt als een soort zelftest met een app, waarbij je niet eens in je neus hoeft te pulken met een stokje. Toch zal die app je niet gaan vertellen dat je besmet bent, is te lezen op de site van het project: “De app kan niet aangeven of u besmet bent met het coronavirus. De app geeft wel soms advies om u op corona te laten testen.”

Er worden nog deelnemers gezocht voor het project, dat zeven tot negen maanden duurt. Deelnemers moeten ’s nachts het bandje dragen, dagelijks een aantal vragen beantwoorden in de app en vier keer bloed prikken. Er is wel een tegenvaller voor de slimmerds die denken een gratis vruchtbaarheidstracker te scoren bij deelname aan het project: “Het is NIET mogelijk om de AVA-COVID armband voor andere doeleinden te gebruiken dan de COVID-RED studie. De AVA-COVID armband geeft geen enkele indicatie over een eventuele vruchtbare periode aangezien de toepassing is veranderd voor dit onderzoek.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.