Testevenementen zijn het nieuwste speeltje van dit kabinet

Testevenementen zijn het nieuwste speeltje van dit kabinet

Het zou grappig zijn als het niet zo treurig was geweest. Als dit in het buitenland, zeg België, was gebeurd zouden we er smakelijk om hebben gelachen en gezegd dat dit hier nooit zou kunnen gebeuren.

Maar terwijl de coronacijfers in België dalen en we in Nederland een omgekeerde trend zien, staan er volgende week 10.000 man opeengepakt op het 538 Koningsdagfeest op het Chasséveld in Breda. Tegelijkertijd is het nog niet duidelijk of in diezelfde week universiteiten voorzichtig mogen beginnen met onderwijs in kleine groepjes.

De testevenementen van Stichting Open Nederland zijn het nieuwste speeltje van dit kabinet, na onder meer de routekaart (wie kent hem nog?), de corona-app (wie gebruikt hem nog?) en het checkgesprek in de horeca (wie had het ooit?). Het grote verschil met de eerdere corona-mislukkingen is dat de testevenementen geen praktisch nut hebben.

Er wordt anders dan bij de Fieldlabs, waar 538 Koningsdag onder valt, geen (medisch) onderzoek gedaan naar de verspreiding van het virus of naar besmettingen. Wat het kost om iets meer dan tweehonderdduizend mensen een leuke dag te bezorgen? 1,1 miljard euro, betaald door de belastingbetaler.

Het is de zoveelste uitglijder in deze coronacrisis, waarin duidelijk is geworden dat Nederland echt niet zo’n goed georganiseerd land is als waarop we ons altijd laten voorstaan. Dit weekend nog publiceerde het Algemeen Dagblad een artikel waaruit blijkt dat er al decennialang wordt gewaarschuwd dat de GGD’s niet klaar zijn voor een epidemie of pandemie.

Het werd weggewuifd, met als gevolg dat de organisatie totaal onderbezet begon aan het bron- en contactonderzoek. Een zinnetje uit het artikel blijft me het meest bij: ‘Op 28 februari – slechts één dag nadat een man uit Loon op Zand als eerste Nederlander positief is getest – is de GGD al overvraagd.’

De afgelopen jaren is de publieke sector in Nederland verwaarloosd, als een citroen uitgeknepen, en vervolgens is er nog iets meer bezuinigd. In de jeugdpsychiatrie dreigt code zwart, bericht radioprogramma Argos op dezelfde dag als het artikel in het AD.

Een week eerder springen onderwijsbestuurders in de sneeuw in de Hofvijver. ‘Als er niets verandert, gaan wetenschappers, docenten en ondersteunend personeel eraan onderdoor,’ zegt een Amsterdamse docent over de onderfinanciering van universiteiten.

Ironisch genoeg is die 1,1 miljard euro die naar de testevenementen gaat exact wat er volgens universiteiten en WOinActie jaarlijks nodig is om het budget van universiteiten op het peil te krijgen van 2000. Het geld gaat echter niet naar de universiteiten, maar naar een leuk dagje uit voor de happy few die zijn ingeloot bij een testevenement.

Terwijl studenten dit jaar misschien een handvol fysieke colleges hebben bijgewoond, nog steeds opgesloten zitten, en officieel niet eens binnen anderhalve meter van hun ganggenoten mogen komen, staan er over acht dagen duizenden mensen te springen en te feesten in Breda. Het zou grappig zijn als het niet zo treurig was.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.