TU Eindhoven geeft vrouwen nog altijd voorrang, maar past regels aan

TU Eindhoven geeft vrouwen nog altijd voorrang, maar past regels aan

De TU Eindhoven hervat haar beleid om meer vrouwelijke wetenschappers in dienst te nemen, maar dan wel met andere spelregels. Eerdere klachten over mannendiscriminatie zouden daarmee zijn opgelost.

Het nieuwe wervingsbeleid van de TU Eindhoven bleef in 2019 niet onopgemerkt. Ten minste anderhalf jaar lang zouden alleen vrouwelijke wetenschappers kunnen solliciteren. Pas als vacatures een half jaar openstonden, mochten ze ook door mannen worden vervuld.

Tientallen klachten

Een veel te drastische maatregel, meenden velen. Antidiscriminatiebureau Radar ontving tientallen klachten en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens. Mannelijke wetenschappers hadden in Eindhoven nu vrijwel geen kans meer op een baan, oordeelde het College. Bovendien waren de man-vrouwverschillen lang niet overal even groot.

Maar met het doel op zich – meer vrouwelijke wetenschappers – was volgens het College niets mis. Op dat gebied kampen vooral de TU’s met ondervertegenwoordiging.

Het voorkeursbeleid is onderdeel van het Irène Curie fellowship-programma en heeft sinds mei vorig jaar stilgelegen vanwege de uitspraak. Nu wordt het hervat, kondigt de TU/e aan. Maar wel in aangepaste vorm en met goedkeuring van het College.

Meer kansen

In een filmpje zet de universiteit de aangepaste spelregels van het programma op een rijtje. Voortaan zal 30 tot 50 procent van de functies voor de vaste wetenschappelijke staf nog onder de vlag van het fellowship worden aangeboden. Mannen krijgen dus weer meer kansen.

Ook gaat de universiteit per functie en faculteit naar de bestaande man-vrouwverhouding kijken. Is het aandeel vrouwen minder dan 35 procent? Alleen dan komt een vacature in aanmerking voor het fellowship-programma.

De TU/e streeft nog steeds naar minimaal dertig procent vrouwelijke onderzoekers in de vaste wetenschappelijke staf in 2024. Sinds de start van het fellowship-programma zijn 57 vrouwelijke wetenschappers aangenomen en 63 mannen. Volgens de universiteit is de toename van het aantal vrouwen op academische posities daarmee verdubbeld.

Tevreden

Antidiscriminatiebureau Radar is erg tevreden met het nieuwe beleid. “Het is ook beslist niet dat wij tegen meer vrouwen in de wetenschappelijke staf zijn”, zegt woordvoerder Mark Kivit. “Dat juichen we toe. Maar zoiets moet dan wel volgens de gelijke behandelingswetgeving gebeuren. De TU Eindhoven heeft nu nog steeds een ambitieuze doelstelling en dat vinden we hartstikke goed.”

Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren heeft veel opgetrokken met de TU/e in het proces bij het College, zegt woordvoer Lidwien Poorthuis in een interview met Feminer. “We stonden uiteraard achter het initiatief van de TU Eindhoven en juichen het leiderschap dat het college van bestuur heeft getoond toe. Het is een hele belangrijke uitspraak geweest waarin het College de onderrepresentatie van vrouwen in de wetenschap juist erkende.”

De nieuwe vacatures binnen het aangepaste fellowship-programma staan vanaf 1 mei online.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.