Campus gaat van het slot, studenten weer een beetje welkom

Campus gaat van het slot, studenten weer een beetje welkom

Je docent zien in levenden lijve, of je medestudenten op de campus, vanaf woensdag 28 april is het weer mogelijk. Onder de nieuwe lockdownregels mag de universiteit iedere student weer één dag in de week onderwijs op de campus geven. Buiten die ene dag mogen studenten ook ruimtes reserveren om samen te werken.

Tilburg University hoopt de nieuwe mogelijkheden optimaal te kunnen benutten, meldt de informatiepagina: “We doen ons uiterste best studenten 1 dag in de week op de campus te kunnen ontvangen voor onderwijsactiviteiten zoals werkcolleges of begeleid groepswerk. De capaciteit wordt maximaal benut binnen de kaders die de overheid stelt.” Zo’n kader is bijvoorbeeld de anderhalve meter maatregel, waardoor bijeenkomsten niet al te groot zullen zijn.

Los van die onderwijsdag, mogen studenten ook weer naar de campus komen om bijvoorbeeld samen te werken aan een groepsopdracht. Daarvoor kunnen vanaf volgende week ongebruikte onderwijsruimtes gereserveerd worden. Daarbij moeten de groene stippen op de vloer natuurlijk wel gerespecteerd worden.

Ook de mensa zet de deur vanaf volgende week woensdag weer op een kier, er kan weer eten worden afgehaald. De tafels in het restaurant zelf blijven wel taboe. Daarnaast is het de bedoeling dat ook het terras van de Esplanade weer zo snel mogelijk open kan.

Gratis zelftests

De heropening is niet helemaal hetzelfde als die van afgelopen najaar. Dit keer roept het kabinet alle studenten en medewerkers op zichzelf preventief te testen op het coronavirus voordat ze naar de campus gaan. Daarvoor komen vanaf begin mei gratis zelftests beschikbaar via de website Zelftestonderwijs.nl.

Die tests zijn – vooralsnog – geheel vrijwillig voor studenten en docenten. Wel ligt er momenteel een nieuw wetsvoorstel bij de Tweede Kamer waarmee het kabinet coronatests voor studenten (maar niet voor docenten) in het uiterste geval verplicht kan stellen.

Reacties in het land

Demissionair premier Mark Rutte stelde bij de bekendmaking van de versoepeling: “Ook al is dit niet meer dan een eerste stap, ik denk dat het voor studenten en voor onderwijsinstellingen goed nieuws is.” Dat beamen de studentenorganisaties. “Eén dag per week fysiek onderwijs gaat hopelijk het verschil maken voor studenten, zodat we op een positieve manier dit studiejaar kunnen afronden”, zegt voorzitter Daaraan Çoban van het Interstedelijk Studenten Overleg.

Maar de studenten blikken ook nog verder vooruit. Want één fysieke les per week is nog altijd verre van normaal, meent voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). “Gezien het aantal besmettingen is het begrijpelijk dat de hoeveelheid fysiek onderwijs nu nog maar beperkt is, maar in september moet het hoger onderwijs weer volledig opengaan.”   

De LSVb kreeg de laatste tijd signalen dat sommige opleidingen en faculteiten nog niet van plan zijn om per 26 april al fysiek les te gaan aanbieden. Daarover maakt Muns zich zorgen. “Wij roepen opleidingen op om de ruimte die ze nu krijgen zoveel mogelijk te benutten.”

‘Normaal’ collegejaar

Universiteitenvereniging VSNU staat in elk geval te trappelen om de gebouwen weer te openen. “Wij gaan er alles aan doen om zo snel mogelijk meer fysieke ontmoeting te faciliteren”, zegt voorzitter Pieter Duisenberg. “Via colleges, werkgroepen, maar ook in onze universiteitsbibliotheken en andere gebouwen.”

Het doel blijft om van het collegejaar 2021-2022 een ‘normaal’ collegejaar te maken, benadrukt Duisenberg, waarin elke student naar de campus kan komen wanneer hij of zij wil. “We roepen het kabinet op dit op te nemen in haar openingsplan.”

Met bijdrage van het Hoger Onderwijs Persbureau

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.