Fractie Front: ‘We zijn er voor de actieve student’

Fractie Front: ‘We zijn er voor de actieve student’

De medezeggenschapsverkiezingen komen er weer aan. Tussen 28 en 30 april kunnen studenten van Tilburg University stemmen op de kandidaten van Front en SAM. Maar waar staan de studentenfracties eigenlijk voor, en wat willen zij bereiken? Front let volgend jaar extra op de tweedejaars, dus de huidige eerstejaars studenten. ‘Sommigen zijn nog nooit op de campus geweest.’

Fractie Front met lijsttrekker Charlotte Grimberg (l) en voorzitter Paula Schrijver. Beeld Ton Toemen

Paula Schrijver, derdejaars student Psychologie, is de huidige voorzitter van Fractie Front, en neemt na dit collegejaar afscheid van de universiteitsraad. Charlotte Grimberg, vierdejaars bestuurskunde, gaat de verkiezingen in als de lijsttrekker. Univers blikt met hen terug op een door covid-19 gekleurd medezeggenschapsjaar, en kijkt vooruit naar het volgende. “De eerstejaars studenten van nu moeten de meeste aandacht krijgen.”

Paula, hoe heb jij het ervaren om medezeggenschap uit te oefenen tijdens een internationale gezondheidscrisis?

Paula: “We konden natuurlijk niet om corona heen, de crisis en de maatregelen hebben het afgelopen jaar de politieke agenda van Front bepaald. Niet in de zin dat we er initiatieven over hebben ingediend, meer op een informele manier. Wij hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de tweede verdieping van de UB weer openging, waardoor er meer studieplekken beschikbaar kwamen voor studenten.”

“Persoonlijk vind ik het erg jammer dat alle vergaderingen van de universiteitsraad digitaal waren, normaal gesproken zitten we met het College van Bestuur en alle fracties in de grote bestuurszaal. Gelukkig ging alles gewoon door, dus ik heb een volwaardig bestuursjaar achter de rug. Maar het sociale aspect heb ik erg gemist, ook al konden we aan het begin van het collegejaar door de versoepelingen een tijdje wel live afspreken met andere besturen.”

Wat heeft Front het afgelopen jaar bereikt?

Paula: “Het afgelopen jaar hebben we een aantal initiatieven ingediend in de universiteitsraadverenigingen waar het CvB positief op heeft gereageerd. Het meest trots zijn we op onze voorstellen voor een career minor en een duurzaamheidsfonds.

“Voor het duurzaamheidsfonds is voor de komende twee jaar telkens tienduizend euro gereserveerd. Alle studenten-, studie- en sportverenigingen kunnen subsidie van de universiteit krijgen als zij voldoen aan een duurzaamheidschecklist.”

“Het plan rond de loopbaanminor houdt in dat we een universiteitsbrede minor willen invoeren. Wij denken dat studenten beter voorbereid kunnen worden op de arbeidsmarkt als ze een stage lopen, en we willen dat dat voor iedere student een mogelijkheid wordt.

“Op dit moment wordt een stage nog niet bij alle studies beloond met studiepunten, en dat willen wij veranderen. Ons voorstel om een carrièreminor in te voeren wordt komende tijd door een commissie van het CvB onderzocht.”

Wat gaat Front zich volgend jaar voor inzetten?

Charlotte: “Ik denk dat volgend collegejaar het jaar wordt waarin corona weer weg gaat en we aan de slag gaan met toegang tot de campus, al dan niet met vaccinpaspoorten.

“Het lijkt mij interessant om daarbij vanuit de universiteitsraad betrokken te zijn, en te kijken hoe we de best practices van de coronacrisis mee kunnen nemen. De afgelopen tijd hebben we een heleboel geleerd over digitaal onderwijs, en Fractie Front wil dat graag uitbouwen.”

“Digitaal onderwijs is een van de pijlers van Front. We vinden het belangrijk dat actieve studenten flexibel toegang hebben tot colleges, bijvoorbeeld in de avonduren. Daarnaast willen we ook meer studieplekken voor studenten creëren.

“En we willen veel aandacht besteden aan de nieuwe tweedejaars, dat zijn dus de eerstejaars studenten van dit moment die soms zelfs nog nooit op de campus zijn geweest. Voor hen willen we zorgen voor goede bewegwijzering op de campus.” 

Waarom is medezeggenschap belangrijk?

Paula: “Ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat er echt geluisterd wordt naar wat wij, studentenfracties, inbrengen tijdens vergaderingen. Wij hebben bijvoorbeeld aangegeven dat er voor studenten niet genoeg (groeps)werkplekken beschikbaar waren tijdens de coronamaatregelen.

“We zagen mogelijkheden in Reitse Poort en Reitse Toren. Dit hebben we aangegeven en de universiteit heeft daarna deze gebouwen geopend voor studenten.” 

Charlotte: “De representatie van studenten in de universiteitsraad is inderdaad een belangrijk onderdeel van medezeggenschap. Tegelijkertijd is het voor individuele studenten een mooie kans om ervaring op te doen, en heel veel te leren. Ik kende Paula toevallig al uit het verenigingsleven, en heb haar persoonlijk en professioneel onwijs zien groeien.”

Paula: “Dat is wel waar, ja. Als voorzitter ga je in gesprek met andere besturen, andere fracties en met het CvB. Ik moest ook tijdens mijn eerste universiteitsraadvergadering een toespraak houden. In het begin van het jaar vond ik dat soort gelegenheden erg spannend, maar inmiddels gaat me dat een stuk relaxter af.”  

En tenslotte, waarom moeten alle studenten in de laatste week van april op Fractie Front stemmen?

Charlotte: “Fractie Front is er voor de actieve student, en die lopen er in Tilburg heel veel rond. Dat kan een student zijn die een bestuursjaar of commissie doet bij een student-, sport- of studievereniging, maar ook een student die veel werkt naast de studie. Wij zullen alle mogelijkheden voor studenten om zich extracurriculair te ontwikkelen promoten binnen de universiteitsraad.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.