Lara’s episodes: het studentenleven in Tilburg

Leven in lockdown betekent dat er weinig mag. Colleges en ontmoetingen zijn vooral online. Maar in beperking kan ook het meesterschap ontwaken. Dit is bij uitstek de tijd om iets nieuws te beginnen. Univers sprak met een aantal studenten die dat deden. Deze week: Lara Sitner, zij begon een vlog over het studentenleven in Tilburg.

Lara Sitner. Foto: eigen collectie

Tilburg is een geweldige studentenstad, ontdekte Lara Sitner. Ook voor internationals. Alleen is het wel handig om dingen te weten. Hoe kom je aan woonruimte? Dat de zaterdagmarkt op het Koningsplein een aanrader is. En hoe ga je om met een muis in huis? Nadat door corona het studentenleven gierend tot stilstand kwam, begon de Duitse studente een eigen vlog: Lara’s episodes, om dat allemaal eens haarfijn uit te leggen.

“Ik kwam hier in 2018 om Global law te studeren. Als je uit Keulen komt, is Tilburg niet zo ver weg. Tilburg was de eerste universiteit die ik bezocht en maakte een geweldige eerste indruk. Alles was goed geregeld, de campus is heel bijzonder en het motto Understanding Society sprak me ook erg aan. Ik wilde Global law in het Engels studeren, dat kan in Duitsland niet. Ook met masteropleidingen achteraf zijn er zoveel mogelijkheden hier.”

Geen keukentafel

“Ik ben nu weer in Keulen, in maart ben ik teruggegaan naar Duitsland omdat de rest van het semester toch online is. In Tilburg woonde ik in een huis met twee andere studenten. Maar er was niet echt veel gezamelijks. We deelden alleen een badkamer. Er is geen woonkamer en zelfs geen tafel in de keuken.

“Ik ben een vlog begonnen over het studentenleven in Tilburg omdat ik het leuk vind om over mijn studie te praten. Mensen vertellen hoe het is, vanuit het perspectief van een student. Dat deed ik al bij de open dagen als vertegenwoordiger voor Global law. Ik kijk graag naar vlogs op YouTube, ik heb ze hele tijd aanstaan op de achtergrond. En ik had een paar ideeën in mijn hoofd voor mijn eigen vlog. Dus met lockdown dacht ik: Oké, laten we dit doen.”

Een muis in huis

“Tilburg is niet de grootste stad, maar ik wil mensen laten zien hoe geweldig het hier is, en de universiteit. Er is zoveel dat mensen je niet vertellen als je hier komt. Bijvoorbeeld de beste plaatsen om goedkoop te winkelen. Ik word echt blij van de lokale markt op zaterdag. Dat was zo’n geweldige ontdekking.

“Ik wil laten zien dat Tilburg een echte studentenstad is. Heel authentiek, omdat er niet zoveel toeristen zijn. En het Spoorpark is zo leuk, je kunt er veel studenten ontmoeten. Ik wil ook een video maken over het vinden van woonruimte en het studentenleven in Tilburg. En hoe je met kleine dingen omgaat. Zoals: ik heb een muis in huis, hoe ga ik daar mee om?

“Met de vlog documenteer ik ook delen van mijn leven. Mijn ervaringen zijn uniek, vergeleken met mijn middelbare schoolvrienden. Ze weten niet hoe mijn leven in Tilburg is geweest. De universiteit is zo internationaal, meer dan de helft van mijn klasgenoten is international. De meesten van hen zijn vertrokken vanwege covid, maar we blijven in contact via social media als Instagram en TikTok. Dat is hoe we nu communiceren, we filmen over de hele wereld.

“In het begin was ik van plan om dagelijks een vlog te plaatsen. Maar dat bleek zoveel werk te zijn. Na vier dagen besloot ik om over te schakelen naar één keer per week. Maar toen moest ik verhuizen. Ik wil nog steeds doorgaan met de vlog. Ik heb veel materiaal gefilmd toen ik nog in Tilburg was, ik probeer het nu te monteren.”

Roaring twenties

“Wat ik het meest heb gemist, is de fietstocht van twintig minuten naar de universiteit. Het studentenleven was ineens heel anders. Ik voelde dat de overgang van offline naar online heel goed ging. Vanaf het begin stond er echt veel online. Het grootste verlies is dat je niet echt verbinding kunt maken met andere studenten.

“Netwerken is een belangrijk onderdeel van studeren. Persoonlijke verbindingen maken, samen herinneringen maken. Ik ben ervan overtuigd dat we, als dit eenmaal voorbij is, nog meer gaan socializen. Misschien krijgen we zelfs weer een roaring twenties.

“Het afgelopen jaar was zo anders. Ik ben nog steeds actief bij studievereniging ELSA. De grootste uitdaging waarmee we afgelopen zomer werden geconfronteerd, was hoe we verbinding konden maken met de nieuwe studenten. Daarnaast ben ik studentmentor voor eerstejaarsstudenten. Ik vroeg een van hen of ze ooit in Tilburg was geweest. Nee, ze was nog steeds in Colombia. Het is krankzinnig. Dit zijn de mensen met wie je studeert.

“Toen corona begon, ging alles zo snel. Ik was nog niet klaar om zo snel afscheid te nemen van iedereen. Ik ben nu mijn bachelor aan het afronden en overweeg om volgend jaar terug te komen om een ​​master te doen. Ik heb al een beetje Nederlands geleerd, maar voordat ik terugkom, wil ik er in de zomer meer van leren.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.