Podcast: wat kun je worden met een filosofiestudie?

Leven in lockdown betekent dat er weinig mag. Colleges en ontmoetingen zijn vooral online. Maar in beperking kan ook het meesterschap ontwaken. Dit is bij uitstek de tijd om iets nieuws te beginnen. Univers sprak met een aantal studenten die dat deden. Deze week Bas Keemink en Bram Medelli, zij begonnen een podcast over filosofie.

Bas Keemink: “Door de lockdown had ik meer tijd om te lezen, maar ik deed het juist minder.”

Allemaal leuk en aardig, zo’n filosofiestudie, maar wat kun je er straks mee? Filosofiestudenten Bas Keemink en Bram Medelli krijgen het vaak genoeg te horen. Van vreemden, vage bekenden, familie en zelfs goede vrienden. Eerlijk is eerlijk, zelf vroegen ze het zich ook wel eens af.

Met de lockdown hadden ze ineens tijd om op zoek te gaan naar het antwoord. In hun podcast ik zie, ik zie, filosofie! spreken ze met afgestudeerde filosofen over het werk dat ze zijn gaan doen en hoe dat nou zo gekomen is.

Bas: “Het leek me gewoon leuk om zo’n project te doen. Iedereen heeft natuurlijk best wel vaak van dat soort ideeën. Negen van de tien keer doe je er niets mee. Ik weet niet of het met de lockdown te maken heeft dat we ermee begonnen zijn, misschien dat we het ook gedaan zouden hebben als er geen corona was.”

Bram: “Door corona zitten nu wel meer mensen thuis. Het is makkelijker om ze te bereiken en om ze te interviewen.”

Bas: “Het voelt wel een beetje dubbel om bij mensen langs te gaan in de tijd van anderhalve meter. Maar dat is nodig vanwege de geluidskwaliteit. Voor goede opnames is het belangrijk dat je goede microfoons gebruikt.”

Bram: “In real life is toch iets leuker, gesprekken zijn spontaner. Mensen zijn toegankelijker als je bij ze bent, het praat veel makkelijker.”

Bas: “Met vrienden had ik al podcasts gemaakt. Creatieve projecten om van te leren, maar ik wilde iets maken dat meer lag op het gebied van mijn eigen expertise. Een filosofische podcast. Dan is het fijn om iemand te hebben waar je mee kunt sparren. Zo kwam ik bij Bram terecht.”

Bram: “Iedereen heeft vragen: wat is filosofie? Waarom gaan we zelf niet op zoek naar antwoorden.”

Bas: “Eerst wilden we de podcast nog combineren met een filosofisch concept, uiteindelijk zijn we puur gaan interviewen.”

Bram Medelli: “We zitten nu met een overvloed aan mensen die zich aanbieden voor een interview.”

Nietsdoen

Bram: “Het afgelopen jaar was het lastig om iets te beginnen dat niet online is. Met onze studievereniging hebben we een diversiteitscommissie opgezet. Vorige maand hebben we daarmee een online event gehad. En met vrienden heb ik een YouTube-kanaal opgestart waarin we dingen uitleggen, bijvoorbeeld over complotdenken. Het is leuk om dat te doen, geëngageerd bezig te zijn, buiten je studie.”

Bas: “Ik merk dat ik door de lockdown me minder kan concentreren. Ik heb meer tijd om te lezen, maar ik doe het juist minder.”

Bram: “Ik kijk wel veel meer series.”

Bas: “Ik verveel me veel meer. Maar misschien is dat niet erg. Nietsdoen, naar vogels luisteren, misschien is dat beter voor je. Nietzsche zei dat al.”

Ripple effect

Bram: “Het is heel inspirerend om te praten met mensen, om te horen hoe ze op hun plek terecht zijn gekomen. Door het te doen leer je heel veel. In het begin was het wennen, maar je merkt dat je meer routine krijgt in hoe je je moet gedragen achter de microfoon. Je wordt ook heel erg bewust van hoeveel mensen er potentieel naar kunnen luisteren.”

Bas: “We weten dat medestudenten ernaar luisteren. Af en toe krijgen we ook opmerkingen van een medestudent over een uitzending.”

Bram: “Het is een ripple effect. Door de podcast breidt ons netwerk zich uit en worden we door meer mensen benaderd. Al snel hoefden we niet lang te zoeken naar mensen om te interviewen. We zitten nu met een overvloed aan mensen die zich aanbieden voor een interview. We zijn er heel erg kritisch op wie we uitkiezen.”

Bas: “Ook krijgen we berichtjes met vragen of we iemand kunnen interviewen met een PhD, dat hebben we inmiddels gedaan. Of er werd gevraagd om iemand die een traineeship bij de overheid doet. Zo iemand spraken we een paar dagen daarna al. Dat is heel leuk.”

Random woensdag

Bas: “Op een random woensdag hebben we de eerste aflevering online gegooid en hebben we al onze connecties lopen spammen.”

Bram: “We zijn daar constant een beetje mee bezig. Bijvoorbeeld door het onder de aandacht te brengen van studieverenigingen in het land.”

Bas: “Social media is een beetje een ondergesneeuwd kindje, daar zijn wij niet zo van. Terwijl Instagram best wel belangrijk is. Nu hebben we iemand gevonden die ons daarbij gaat helpen, Raven Wouters. Voor de socials, maar ook meer structureel met de uitzendingen. Het is voor ons een learning by doing project. Voor de socials gaat ze ons ook fotograferen en filmen.“

Bram: “Het maken van de uitzendingen kost ons vier tot vijf uur per week. Vorige maand hebben we superveel opgenomen. We denken al in seizoenen. We hebben nu genoeg materiaal tot de zomerstop. In september gaan we dan verder met seizoen twee. We zien wel hoe lang we ermee doorgaan. Het lijkt mij leuk om over vijftien jaar onze studiegenoten te interviewen over waar ze terecht zijn gekomen.”

Bas: “Of om over vijf jaar dezelfde mensen nog een keer te interviewen om te kijken hoe hun leven zich heeft ontwikkeld.”

Toekomst

Bas: “Ik weet trouwens nog steeds niet wat ik wil worden.”

Bram: “Ik wil juist heel veel worden. Schrijver, journalist, opiniemaker. Ik heb heel veel dingen die ik leuk vind, maar ik weet wel waar ik wil eindigen. Opiniemaker, journalist, ik denk dat heel veel filosofen in spe daarvan dromen.”

Bas: “Op basis van de podcast sprak het interview met Esther Didden me aan, programmamaker zou ik ook wel graag worden. Zij vertelde hoe ze daarin is begonnen, dat was heel leerzaam. Het gesprek met de filosofiedocent bracht me ook op ideeën waarom ik dat wel zou willen.”

Bram: “Hij was de oudste persoon die we interviewden. Het was heel mooi om met hem te spreken. Het lijkt me ook heel leuk om met kinderen te werken en gesprekken te hebben over filosofie. Dat is ook wel een serieuze optie.”

Socratische dialoog

Bram: “Ik denk dat onze podcast heel nuttig kan zijn voor mensen die een filosofiestudie overwegen. We hebben niemand gesproken die echt filosoof is, maar er zijn wel filosofen die werk hebben.”

Bas: “Sommigen hebben banen die niet echt voor de hand liggen, zoals bankier.”

Bram: “Dat had ik ook niet echt verwacht. Soms is het ook niet zo’n gekke ontwikkeling. Zoals de traineeship bij de overheid. Degene die we daar over spraken heeft de socratisch dialoog ingevoerd bij de gemeente Amsterdam. Het is toch wel heel cool dat je dat in zo’n positie kunt inbrengen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.