Stefan Beltman: ‘De dagen dat we wel in Esplanade mochten zitten waren de leukste dagen’

Stefan Beltman: ‘De dagen dat we wel in Esplanade mochten zitten waren de leukste dagen’

Nachtmerries, dagdromen en onvervulde wensen: in de rubriek ’13 vragen aan’ laten studenten en wetenschappers zichzelf van een andere kant zien. Deze keer: Stefan Beltman, voorzitter van Asset|SBIT. In mei haalde hij met een charity halve marathon 2365 euro op voor de Tilburgse Voedselbank en Stichting Join Us.

Stefan Beltman. Beeld: Ton Toemen

1. Waar ben je het meest trots op?

“Op korte termijn dat we het afgelopen jaar met ons bestuur voor de leden van onze vereniging toch veel hebben kunnen doen. Ondanks de beperkingen was het een hartstikke mooi jaar. We hebben wel geluk dat een van onze bestuursleden zijn studio had afgestaan, zodat we daar elke dag konden zitten om met z’n vijven samen te werken. Het is leuk om van leden te horen dat dat ook gewaardeerd wordt.”

2. Waar dagdroom je over?

“Vooral over hoe het komend jaar zal gaan zijn, zonder corona. Wordt alles versoepeld, gaan de mondkapjes eraf, gaat alles open? Dat zal misschien weer wennen zijn. Ik ben benieuwd hoe dat zal zijn.”

3. Welk boek zou iedereen moeten lezen?

“The 7 habits of highly effective people, vind ik zeker een mooi boek. Ik heb het voor de eerste keer gelezen toen ik ongeveer 16 was. Ik probeerde ook zelf snel die habits toe te passen. Hoe kan ik daar routine in krijgen? Twee jaar geleden heb ik het nog eens gelezen, een fijne reminder. Verder lees ik veel biografieën van sterke figuren als bijvoorbeeld Elon Musk om te leren hoe ze gekomen zijn waar ze nu zijn.”

4. Je hebt een onverwachte vrije middag, wat ga je doen?

“Dat had ik afgelopen zondag toevallig nog. Toen heb ik een kwart triatlon gedaan. Ik ben eerst 1800 meter gaan zwemmen in zwembad Stappegoor, daarna ben ik 45 kilometer gaan fietsen en toen heb ik nog 11 kilometer hardgelopen. Daarna was ik wel helemaal kapot. Als ik een vrije middag heb, ga ik het liefst sporten.”

5. Wat weten maar weinig mensen over jou?

“Dat ik jaren in Amerika en in Taiwan heb gewoond vanwege mijn vaders werk. Toen ik 2-5 jaar oud was, hebben we drie jaar in Los Altos, Californië gewoond. Daar weet ik weinig meer van, ik herinner het me vooral van de foto’s. En toen ik 7-8 jaar oud was woonden we twee jaar in Taipei, Taiwan. Daar heb ik nog steeds een goede vriendschap aan over gehouden. Op de internationale school daar zat ook een andere Nederlandse jongen, die kwam ik later in Nederland weer tegen. Hij heeft afgelopen jaar ook een bestuursjaar gedaan in Tilburg.”

6. Je huis staat in brand en je kunt maar één bezitting redden. Wat neem je mee?

“Ik pak zeker mijn fotoboek mee. Toen ik 18 werd heeft mijn vader een fotoboek gemaakt van alles wat ik heb meegemaakt, van alle landen waar we geweest zijn. Maar ook van voetbalwedstrijden, we zijn naar allerlei Europese topwedstrijden geweest. De rest kan ik nog wel vervangen, maar dat boek is voor mij van grote waarde.”

7. Wie is je grote voorbeeld en waarom?

“Mijn vader, zeker weten. Wat hij voor doorzettingsvermogen heeft en aan energie uitstraalt, dat is ongelofelijk. Steeds naar nieuwe landen gaan, alles wat je hebt achterlaten en helemaal opnieuw beginnen, dat is zo knap. Hij heeft een superdruk leven, maar als hij kan, maakt hij wel tijd vrij voor leuke uitstapjes met de kids. Bijvoorbeeld naar de voetbal. Hij is CEO van een heel leuk bedrijf, precies wat ik ook wil. Ik kan wel uren over hem doorgaan, hij is zeker mijn voorbeeld.”

8. Waar krijg je een kort lontje van?

“Ik word niet zo snel boos. Maar als iemand afspraken niet nakomt, daar kan ik slecht tegen. Een keer kan gebeuren, maar je moet het niet blijven doen. Als huisgenoten afspraken over huishoudelijke taken niet nakomen, daar kan ik een kort lontje van krijgen. En met het Brabants kwartiertje ben ik ook niet opgevoed. Zelf zorg ik altijd dat ik voor een afspraak ruim van tevoren aanwezig ben.”

9. Wat zou je eigenlijk (meer) moeten doen?

“Ik zou eigenlijk meer moeten lezen. Je leert zoveel van lezen. En het geeft ook steeds zo’n voldaan gevoel als je weer een hoofdstuk uit hebt. En vaker niks doen zou ook goed zijn. Mijn agenda staat bijna altijd vol. Verplichtingen, vrienden opzoeken, sporten. Maar van nietsdoen krijg je nieuwe energie en je kunt daarmee ook beter nieuwe ideeën opdoen.”

10. Wat is je favoriete plek op de campus?

“Gebouw E, de Esplanade. Daar zitten alle studieverenigingen bij elkaar. Ik heb gelukkig voor corona de sfeer daar nog mee kunnen maken. Daar zitten zoveel leuke mensen, je kunt daar zoveel leuke gesprekken hebben. Het afgelopen jaar mochten we daar als bestuur twee keer in de week zitten, dat waren toch wel de leukste dagen.”

11. Netflix of lezen?

“Zeker lezen, daar leer ik zoveel van. Van mijn vader heb ik een boek gekregen, The Daily Stoic, met voor elke dag een paar zinnen van Seneca of een andere filosoof en daaronder wordt daar wat over uitgelegd. Daarin lees ik elke dag wat van bij het ontbijt. Een boek lezen kost je wel inspanning, maar het is wel supergoed, daarom moet ik het weer meer gaan doen.”

12. Voetbal of hardlopen?

“Hardlopen doe ik zelf veel, ik probeer het twee à drie keer in de week te doen. Maar ik voetbal ook heel graag. Ik ben blij dat we binnenkort ook weer gaan voetballen met Asset. Het is ook veel leuker om naar te kijken, ook nu met het EK. Hardlopen is een goede uitlaatklep, maar voetbal vind ik toch leuker om te zien en om te doen.”

13. Nooit meer vlees of nooit meer vliegen?

“Nooit meer vlees. Met mijn vriendin eet ik altijd vleesvervangers, dat is ook harstikke lekker. En ik reis veel te graag. Als het met corona weer kan lijkt het me gaaf om een aantal maanden te gaan backpacken in Zuid-Amerika. Reizen is echt superleuk en er is nog zoveel te zien.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.