Fractie Sam roept universiteit op om meer te doen tegen seksueel geweld
Fractie Sam stond in samenwerking met Amnesty International afgelopen donderdag op de campus voor de ‘Let’s Talk About YES’ campagne. Met deze campagne willen studenten de aandacht vestigen op het Amnesty-manifest, dat hogescholen en universiteiten vraagt om meer aandacht te besteden aan seksueel geweld.
Uit een onderzoek van I&O Research blijkt dat één op de tien vrouwelijke studenten en één procent van de mannen tijdens de studie een verkrachting meemaakt. Fractie Sam stond deze week op de campus om hier meer aandacht voor te vragen.
Studenten konden vragen stellen en een petitie tekenen waarin Tilburg University wordt verzocht het manifest te ondertekenen. In het Amnesty-Manifest worden stappen genoemd die hoger-onderwijsinstellingen kunnen nemen. Voor zowel preventie van seksueel geweld als ondersteuning en procedures.
Noortje Zegers van Fractie Sam vertelt waarom dit manifest zo belangrijk is: “Op het moment dat zoiets heftigs als een verkrachting is gebeurd, is het belangrijk dat de eerste zorg bij de student ligt. Heel veel studenten zijn bang en weten niet waar ze terechtkunnen.”
Toestemming voor seks
Wanneer een instelling het manifest ondertekent, bindt het zich tot het creëren van een veilige omgeving voor studenten en medewerkers. Fractie Sam roept Tilburg University op om ook dit manifest te tekenen. Charlotte Hüser van Fractie Sam: “Bij Tilburg University is er geen duidelijke pagina online waar je terecht kunt, dat zou al een klein begin zijn. Amnesty wil ook workshops om zowel studenten als medewerkers meer over het onderwerp te vertellen en hen te leren hoe ze daarmee om moeten gaan.”
De Let’s Talk About YES-campagne gaat over het normaliseren van toestemming geven voor seks. Zegers: “Zorg dat wanneer je seks met iemand hebt, diegene daarmee instemt, in plaats van dat iemand ‘nee’ moet zeggen. Het gebeurt vaak dat iemand bevriest of bang is op zo’n moment, dus vragen of iemand zich hier oké bij voelt is heel belangrijk.”
Ook dringt de campagne aan op een nieuwe verkrachtingswet, waarbij seks zonder wederzijdse instemming als verkrachting wordt gezien en dus strafbaar zal zijn.