Alumna Maaike naar WK Paaldansen. ‘Complete verrassing, ik doe bijna nooit mee aan wedstrijden’

Alumna Maaike naar WK Paaldansen. ‘Complete verrassing, ik doe bijna nooit mee aan wedstrijden’

Paaldansen sexy? Voor TiU-alumna Maaike van Santvoort is het topsport, waar niks giecheligs aan is. Afgelopen zomer werd ze Nederlands kampioen en aankomend weekend debuteert ze op het WK. Maar het stigma rond de sport is nooit ver weg. “Op de bingokaart voor paaldansers scoort ‘je mag wel rond mijn paal dansen’ altijd.”

Beeld: Ton Toemen

Actief blijven tijdens de lockdown. Dat was de reden dat Maaike van Santvoort (30) zich samen met haar danspartner Hanka Venselaar inschreef voor het NK Pole Sport, ofwel paaldansen. De alumna van Tilburg University had nooit verwacht dat ze als eerste zouden eindigen in hun categorie, de ‘Artistic Pole Double’. Aankomend weekend mag het duo hun oefening nog eens laten zien, maar dan op een wereldpodium.

Hoe kwam je erachter dat je goed bent in paaldansen?

“Het kwam niet uit de lucht vallen, ik heb namelijk een topsportachtergrond. Tot mijn achttiende heb ik aan acrobatiek gedaan, acrobatische gymnastiek. Ik zat tegen professioneel niveau aan, maar moest stoppen. Ik ben rechten gaan studeren, en zocht een andere sport.

“Balgevoel heb ik niet, maar lichaamsbeheersing en -controle wel: als ik ondersteboven hang, weet ik nog wat mijn rechterbeen is. Via via kwam ik bij een proefles terecht, en ik kon meteen al wat met de paal.”

Waar moet een wereldklasse paaldansoefening aan voldoen?

“In een oefening wil je laten zien dat je onderdelen van het paaldansen beheerst: kracht, elementen, dans, flexibiliteit en – in ons geval – duo acrobatiek. Hanka en ik hebben geprobeerd al die losse stukjes te combineren.

“We doen mee in de zogeheten artistic discipline, niet de hardcore sportdiscipline waarbij het gaat om perfecte uitvoering van één element. Bij artistic draait het ook om de show, de toepassing, de interpretatie van de muziek. Je kunt er dus ook een heleboel creativiteit in kwijt.”

Beeld: Ton Toemen

En hoe ziet jouw dagelijks leven als topsporter eruit?

“Alleen ‘s avonds in de dansschool ben ik topsporter. Ik werk namelijk ook fulltime als advocaat bij DAF in Eindhoven.

“Paaldansen is een hobby, maar wel een hobby waar ik iedere dag mee bezig ben. In de studio of thuis, daar staat ook een paal. Ik ben net op vakantie geweest, maar heb gewoon doorgetraind.

“Ik eet gezond, drink geen alcohol, slaap genoeg. Dat moet ook wel. Anders is de combinatie werk-sport gewoon niet vol te houden.”

Maken jullie een kans, straks op het WK in Zwitserland?

“Ik durf je niet te zeggen waar we staan. De oefening voor het NK hebben we bedacht om tijdens de lockdown een concreet doel te hebben tijdens het trainen. Maar Hanka en ik hebben nog niet eerder samen aan een wedstrijd meegedaan. Hanka is thuis in de wedstrijdwereld, maar ik deed tot voor kort geen wedstrijden.

“Wel doe ik shows, of dat deed ik voor de corona-uitbraak. Daar train ik ook voor. Mijn trainingspartners en ik worden dan ingehuurd om op te treden op festivals of bedrijfsfeesten, dat soort gelegenheden. Paaldansen is een sport, maar de optredens zijn puur vermaak, bijna circusachtig. Ik heb zelfs een keer in een theater opgetreden. Wat ze extra leuk maakt, is dat ze precies kostendekkend zijn.”

In hedendaagse films en series hangt er vaak een vleugje erotiek rond paaldansen. Merk jij daar iets van?

“Dat beeld ken ik wel ja, een stripper die een rondje loopt om een paal. In mijn omgeving is paaldansen niks giecheligs, mijn vrienden lachen me uit als ik zeg dat ik iets sexy’s wil doen met de paal. Maar de vooroordelen bestaan, ja. Op de bingokaart voor het paaldansen, een lijstje met alle clichés die mensen tegen je zeggen over de sport, staat ‘je mag wel rond mijn paal dansen’ hoog.

“Dat is natuurlijk jammer. De oorsprong zit ‘m volgens mij in het feit dat er ook paaldansers zijn die zich specialiseren in de categorie exotic. Daarin worden hoge hakken gedragen. Maar ook die categorie is superzwaar.

“Iedereen die ooit een paal heeft aangeraakt, weet dat het een full body work-out is, en dat je gewoon hard moet werken. Door er veel over te vertellen, ook in mijn omgeving, hoop ik deel van de negatieve beeldvorming weg te nemen. Hoe sneller dat helemaal verdwijnt, hoe beter.”

Het wereldkampioenschap is te volgen via een livestream, Maaike en Hanka staan zondag 24 oktober op het programma.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.