Floortje Mols: ‘Kijk niet altijd vooruit, maar geniet van wat nu goed gaat’

Floortje Mols: ‘Kijk niet altijd vooruit, maar geniet van wat nu goed gaat’

Nachtmerries, dagdromen en onvervulde wensen: in de rubriek ’13 vragen aan’ laten wetenschappers zichzelf van een andere kant zien. Deze keer: Floortje Mols, universitair hoofddocent medische en klinische psychologie.

Floortje Mols. Beeld: Jack Tummers

1. Waar krijgt u uw ideeën voor onderzoek?

“Onderzoek doen is pas echt leuk als je na afloop merkt dat je daadwerkelijk verschil maakt voor de zorg. Mijn ideeën krijg ik dus door regelmatig te overleggen met zorgverleners (vooral oncologen en chirurgen) en kankerpatiënten. Dat is immers de groep waarvoor en met wie ik onderzoek doe. Ik wil echt concreet dingen veranderd zien in de zorg.”

2. Als u iets kon veranderen aan onderzoek dat u gedaan heeft, wat zou dat dan zijn?

“Hier moest ik lang over nadenken. Maar ik kan niets verzinnen. Natuurlijk zijn er studies die soms niet optimaal lopen. Waarbij de inclusie bijvoorbeeld trager gaat dan verwacht, of die uiteindelijk duurder blijken dan gedacht, of juridisch heel ingewikkeld. Maar omstandigheden kun je niet beïnvloeden.

“Je moet je studies gaandeweg soms aanpassen en niet achteraf spijt krijgen. Een van mijn studies loopt nu bijvoorbeeld niet zo goed, maar patiënten, artsen en ikzelf vinden het heel belangrijk. Dan moet je dus niet opgeven, maar nog meer doorzetten en nog meer geduld hebben.”

3. Waar bent u het meest trots op?

“In 2004 begon ik met mijn promotieonderzoek met hoogleraar Lonneke van de Poll als copromotor. Die onderzoekslijn hebben we samen uit kunnen bouwen tot de PROFILES-registratie. Een registratie waarmee we trachten te onderzoeken wie er klachten overhoudt na de diagnose kanker en waarom. Dat doen we door veel data te verzamelen voor onze eigen studies en studies van anderen. En door het delen van al onze data.

“Het PROFILES-team bestaat inmiddels uit zo’n 30 onderzoekers en onderzoeksassistenten, we hebben zo’n 55 lopende studies en hebben inmiddels data verzameld van meer dan 30.000 kankerpatiënten. Zonder teamwerk was dit niet gelukt. Iedere schakel in dit team van mensen is belangrijk.”

4. Waar ligt u wakker van?

“Ik lig nergens wakker van. Problemen moet je oplossen of accepteren. Van wakker liggen wordt het niet beter.”

5. Welk boek zou u iedereen aanraden?

“The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer van Siddhartha Mukherjee. Dit boek beschrijft de geschiedenis van het kankeronderzoek vanaf jaar 0. Ik ben in 2004 gestart en toen kon er al enorm veel, maar dat hele traject daarvoor heb ik natuurlijk niet meegekregen. Waar het ooit begonnen is, hoe snel de wetenschap gaat en hoe goed ze mensen nu kunnen behandelen vergeleken met 100 jaar geleden.”

6. U heeft een onverwachte vrije middag, hoe besteedt u de tijd?

“Ik hou nogal van plannen dus onverwacht is zoiets nooit. Twee keer met je ogen knipperen en de middag is opgegaan aan werk, kinderen, huishoudelijke beslommeringen etc. Als er dan nog tijd over is ga ik hardlopen of in de tuin werken.”

7. Uw persoonlijke eureka-moment?

“Op vakantie in Mallorca bij het zwembad, jaren geleden. Mijn masterscriptie was ingeleverd en ik zag werken als psycholoog niet zitten. Toen schoten de woorden van mijn afstudeerbegeleider hoogleraar Ad Vingerhoets door mijn hoofd: ‘waarom ga je niet promoveren’? Ik had nooit eerder over die optie nagedacht. Na die vakantie liet ik weten dat heel graag te doen en regelde hij een fantastische plek.”

8. Wie is uw grote voorbeeld en waarom?

“Niemand is perfect, niemand is overal goed in, dus ik heb niet één groot voorbeeld. De truc is om van heel veel mensen iets kleins te leren zodat je een ideale mix van vaardigheden en kennis opdoet.”

9. Waar krijgt u een kort lontje van?

“Mensen die zich, zonder reden, niet aan afspraken houden. Had ik al gezegd dat ik van plannen hou? En ik hou er niet van als dingen traag gaan.”

10. Welk aspect vindt u lastig aan uw werk?

“De combinatie van werk en privé is lastig. Tijdens corona liep het al helemaal door elkaar heen. Als je leuk werk hebt is het moeilijk om je grenzen te bewaken van wanneer je vrije tijd hebt en wanneer niet. Er zitten gewoon te weinig uren in een dag.”

11. Wat zou u eigenlijk (meer) moeten doen?

“Genieten van alle dingen die nu goed gaan, in plaats van altijd maar vooruitkijken naar de toekomst. Je hebt maar één leven en dat gaat verdomd snel voorbij. De laatste tijd besef ik dat het heel goed gaat en dat ik daar meer van moet genieten, dat doe ik te weinig.”

12. Onderzoek of onderwijs?

“Ik geniet van beide, daarom werk ik bij een universiteit en niet bij een hogeschool of onderzoeksinstituut. Als ik echt moet kiezen dan onderzoek.”

13. Netflix of lezen?

“Beide maar als je ‘s avonds moe bent dan is Netflix net wat makkelijker. In het weekend is het vaker lezen.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.