De moderne liefde is niet meer zo romantisch. Kunnen we onszelf gelukkig swipen?

De moderne liefde is niet meer zo romantisch. Kunnen we onszelf gelukkig swipen?

Datingapps zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Toch vindt maar een kwart van de tindergebruikers een relatie. Hebben we nog wel behoefte aan ‘ze leefden nog lang en gelukkig’?

Beeld: cottonbro / Pexels

Twee mensen die een leven lang bij elkaar blijven? Het is al lang niet meer vanzelfsprekend. Van de duizend huwelijken liepen er vorig jaar 8,6 op de klippen. De meesten hielden het wel vijf jaar met elkaar uit, maar geen tien jaar.

Het taboe op scheiden is tegenwoordig een stuk minder groot en dat is een positieve ontwikkeling, zegt universitair docent sociale psychologie Tila Pronk. “Vroeger hadden mensen vaak niet de keuze om te scheiden; vanwege hun imago maar ook praktisch gezien. Een vrouw had meestal geen eigen inkomen, dus puur voor een dak boven haar hoofd zou ze getrouwd moeten blijven.”

Toch vindt Pronk het idee van voor altijd bij elkaar zijn niet onrealistisch: “Mensen kunnen hun leven lang bij elkaar blijven. Dat is ook echt iets om naar te streven. Het blijkt uit onderzoek dat een lange stabiele relatie heel goed is voor ons.”

De mens is een sociaal dier, maar is een liefdesrelatie cruciaal voor ons om echt gelukkig te kunnen zijn? Pronk denkt van niet: “We zijn voorgeprogrammeerd om samen te leven maar dat hoeft niet op de traditionele manier. Of je het nou ervaart in een liefdesrelatie of in een vriendschap, zolang er maar een paar stabiele figuren om je heen zijn die bijna heel je leven met je mee wandelen. Als je maar die onvoorwaardelijke liefde, zorg en verbintenis ervaart.”

De kans op casual seks

Dankzij datingapps is het veel makkelijker geworden om partners te vinden, je kunt vanaf de wc bijna eindeloos swipen op zoek naar jouw ‘prins op het witte paard’, maar die eindeloze opties kunnen juist ook voor twijfels zorgen. Pronk legt uit: “De beslissing om bij elkaar te blijven wordt mede bepaald door de alternatieven die je hebt. Datingapps kunnen ervoor zorgen dat het single leven er rooskleuriger uitziet dan het is.”

Maar Tinder is minder romantisch dan het lijkt. Zo blijkt uit onderzoek van Elisabeth Timmermans dat de kans op het vinden van casual seks op Tinder, groter is dan de kans op het vinden van een partner. Zo staat ‘liefde’ van de dertien redenen om de app te gebruiken, pas op nummer vier. Ook is het opmerkelijk dat 22 procent van de tindergebruikers al in een relatie zit. Of dit allemaal open relaties zouden zijn, is niet bekend.

Daarnaast zorgt niet alleen Tinder maar ook onze mobiele telefoon in het algemeen voor minder echt contact. Zo vertelt Pronk dat mensen in de openbare ruimte vaak in hun mobiel verzonken zijn, waardoor het een grotere stap is geworden om contact met elkaar te maken. “Mensen lijken huiverig te zijn geworden, ze willen niet het risico lopen iemand aan te spreken en afgewezen te worden. Via het matchingsysteem in de apps weet je tenminste zeker dat iemand interesse in je heeft.”

De meest ongezonde mensen

Mensen die zich zorgen maken om corona, hebben een grotere angst om single te zijn, blijkt uit het onderzoek van Timmermans. Pronk bevestigt dit: “Sommige mensen lijken zich nu te realiseren dat ze juist wel een relatie willen. Vooral in de lockdownperiode, als je dan alleenstaand was kan dat best wel een koude douche zijn geweest.”  

Voor de coronaperiode was het mogelijk om van alles te ondernemen en van het ene naar het andere feest te gaan. Nu blijven er niet veel activiteiten meer over, waardoor we gewezen zijn op onze naasten. Pronk: “We zijn ons heel erg aan het focussen op de ‘inner circle’, zo is er een babyboom geweest en namen velen een huisdier om toch het gevoel van ‘samenzijn’ te hebben.”

Toch zijn het vaker de mannen die behoefte hebben aan een liefdesrelatie dan de vrouwen. Pronk legt uit dat zowel mannen als vrouwen behoefte hebben aan contact met anderen, maar dat vrouwen daar net iets beter in zijn. “Vrouwen hebben vaker hechte vriendschappen met vriendinnen die onvoorwaardelijk voeler en dieper gaan. Ze hebben een zorgzaamheid naar elkaar toe.”

Vrouwen kunnen dus in tegenstelling tot mannen al veel belangrijke behoeftes uit een vriendschap halen. Pronk: “De meest ongezonde mensen zijn weduwnaars, omdat die mannen vaak niet alleen hun vrouw verliezen maar ook het hele sociale netwerk dat de vrouw in stand hield.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.