Online pestgedrag zorgt voor een constant onveilig gevoel

Online pestgedrag zorgt voor een constant onveilig gevoel

Cyberpesten heeft een langdurig negatief effect op de mentale en fysieke gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van communicatiewetenschapper Sara Pabian. Sociale media grijpen niet hard genoeg in. En volwassenen en docenten zijn lang niet altijd op de hoogte.

Beeld: Pixabay

De huidige generatie jongvolwassen is de eerste generatie die tijdens hun kindertijd zowel offline als online gepest kan zijn geweest. Volgens onderzoek van universitair docent Sara Pabian blijkt dat pesten op lange termijn een negatief effect heeft op het slachtoffer. “Je hebt dan een hogere kans op minder zelfvertrouwen en je bent minder tevreden over je huidige leven.” Ook is het voor gepeste jongvolwassenen moeilijk om sociale interacties aan te gaan en heeft het invloed op hun fysieke gezondheid.

Naast negatieve effecten constateerde Pabian ook positieve effecten. “Deze mensen kunnen zich ook juist sterker en weerbaarder voelen als volwassenen en makkelijker met moeilijke situaties omgaan.”

Cyberpesten

Sociale media zorgen ervoor dat iedereen 24 uur per dag bereikbaar is. Wanneer je gepest wordt, kan dit een hel zijn. Pabian: “Vroeger kwam je thuis van school en dan was het pesten even voorbij, nu gaat dat door, waardoor die veilige thuisomgeving ook wegvalt.”

Vooral bij jongeren tussen de 12 en 14 jaar speelt cyberpesten een grote rol. Rond deze leeftijd stappen jongeren vaak over naar een nieuwe school en omgeving. Volgens Pabian is deze groep extra kwetsbaar. “Die jongeren zijn volop in ontwikkeling en moeten nog leren wat gepast gedrag is online. Ze nemen meer risico’s en delen persoonlijke informatie, wat ze kwetsbaar maakt.”

Getuigen

Wanneer je via social media gepest wordt, kunnen er zomaar honderden mensen meelezen. Daarnaast is de kans ook groot dat niemand van die meelezers voor je opkomt. Volgens Pabian is het cruciaal dat een slachtoffer op zo’n moment wordt bijgestaan. “Voor het slachtoffer lijkt het dan alsof iedereen die meeleest hiermee akkoord gaat, dat is heel teleurstellend.”

Steun is dus heel belangrijk voor een slachtoffer. Pabian legt uit dat hierdoor ook langdurige nauwe vriendschappen kunnen ontstaan. “Dat kan met een vriend of vriendin zijn, maar ook met een volwassene, zoals een psycholoog of een docent.”

Schuld

Slachtoffers van pesten kunnen hier een trauma aan overhouden. Volgens Pabian is het dan ook belangrijk om hierover te praten: “Heel veel volwassenen leggen na al die jaren nog altijd de schuld bij zichzelf, dat zouden ze moeten loslaten.” Ook kun je volgens Pabian eens nagaan wat er bij de pester heeft gespeeld. “Zo kun je de situatie beter begrijpen en de schuld minder bij jezelf leggen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.