Summa cum laude: studentenfracties TiSEM willen extra onderscheiding topstudent

Summa cum laude: studentenfracties TiSEM willen extra onderscheiding topstudent

De faculteitsraad van Economics and Management (TiSEM) heeft zich gebogen over het voorstel om studenten met summa cum laude te laten afstuderen. Dit nieuwe judicium zou excellerende studenten belonen voor hun harde werk.

Good Free Photos on Unsplash

In het voorstel, dat afkomstig is van Active TiSEM, wordt geopperd om een wijziging aan te brengen onder artikel 25 van de ‘Regels en Richtlijnen van TiSEM 2021-2022’. Aan de predicaten ‘met genoegen’ en ‘met lof’ (cum laude), voegt de studentenfractie graag een derde categorie toe in de vorm van summa cum laude. Dit judicium mag een student dragen bij een cijfergemiddelde van een negen, geen enkel cijfer lager dan een zeven én minimaal een negen voor de master- of bachelorscriptie.

Active TiSEM is van mening dat studenten met zulke uitzonderlijke resultaten erkenning verdienen en dat zij beloond dienen te worden voor hun inspanningen. Ook is de fractie ervan overtuigd dat het voorstel uitvoerbaar is. Hiervoor verwijst zij naar Tilburg Law School (TLS), volgens de fractie de enige faculteit van de universiteit die al summa cum laude hanteert.

Makkelijk cum laude halen

Er zijn echter ook bezwaren tegen het voorstel. Tijdens de faculteitsvergadering noemde vice-decaan onderwijs Jeroen Kuilman het risico op deflatie van de diploma’s van afgestudeerden. Volgens Kuilman is in het verleden al eens gebleken dat het aan Tilburg University relatief makkelijker is om een judicium te behalen dan aan andere Nederlandse universiteiten. Een cum laude aan deze universiteit is daardoor minder waard is dan een cum laude aan een andere universiteit. Het toevoegen van een extra onderscheiding zou dit mogelijk verergeren.

Het toekennen van een judicium moet een speciale aangelegenheid blijven, vindt ook Marjan Groen van Independents for TiSEM. Ze stelt daarom voor om de vereisten voor judicia strenger te maken. “Alleen studenten die meteen bij hun eerste kans hun talent laten zien, komen wat mij betreft in aanmerking voor een onderscheiding. Zo kunnen we afspreken dat een student geen cum laude krijgt als deze meer dan tien procent van zijn tentamens herkanst.”

Geen deflatie van diploma’s

Hugo Uitdehaag van studentenpartij ECCO is het met Groen eens dat het moeilijk moet zijn om een bepaald predicaat te ontvangen en ondersteunt tegelijkertijd het voorstel van Active TiSEM. Hij verwacht niet dat de invoering van summa cum laude zorgt voor een deflatie van de diploma’s, omdat het totaal aantal studenten dat met een judicium afstudeert niet groter wordt. “Die groep blijft net zo groot als nu, alleen is het verschil dat er een aantal worden geselecteerd die vervolgens extra worden beloond.”

In de ogen van Lex Meijdam, interim-decaan van de faculteit, leent deze discussie zich er beter voor om op centraal niveau te worden gevoerd dan op facultair niveau. “Als we dit veranderen, laten we het dan samen veranderen”, concludeert hij.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.