Het moet anders

Voor het tweede jaar op rij werd onze straat met Nieuwjaar opgeluisterd door licht en geluid uit dj-apparatuur in plaats van uit vuurwerk. Een jaar eerder waren we er ervan overtuigd dit feest nu weer ‘als vanouds’ te kunnen vieren. Nee dus.

Nieuwe hoop is gevestigd op de boosterprik, maar deze hoop gaat steeds meer gepaard met het besef dat er geen simpele oplossing is. We moeten leren leven mét het virus in plaats van zonder. Daarvoor moeten we ons gedrag blijvend aanpassen. Maar gedrag aanpassen, dat vinden wij moeilijk. Heel erg moeilijk.

Mensen gedijen uitstekend bij gewoontes. Ons leven bestaat voor het grootste gedeelte uit gewoontegedrag. Dat hebben we ook nodig, want anders is het dagelijks leven niet te leven. Tandenpoetsen, autorijden, boodschappen doen, het gaat allemaal veelal op de automatische piloot. Gewoontes kunnen ons helaas ook dwarszitten. Ze zijn een belangrijke reden waarom goede voornemens vaak al vroeg in het nieuwe jaar stranden. En waarom het zo moeilijk is om bestaand gedrag te veranderen.

Zo vinden we allemaal gezondheid en duurzaamheid heus wel belangrijk, en willen ons steentje bijdragen. Er liggen al heel wat zonnepanelen op Nederlandse daken en het aandeel laadpalen op parkeerplaatsen neemt gestaag toe. Maar we eten nog steeds te veel vlees met z’n allen en tooien ons graag in nieuwe kleren. En die misgelopen corona(vlieg)vakanties moeten straks zeker weer worden ingehaald, dat hebben we echt verdiend! Per saldo wordt onze planeet hier dan niet groener van.

Een oplossing? Bij het begin beginnen. Zoals bij onze studenten, de toekomstige managers, beheerders en gebruikers van onze aardbol. Veel onderwijs is nog gestoeld op oude theorieën en modellen. Toen energiebronnen nog onuitputtelijk en financiële plafonds onmetelijk hoog waren. Nee, léken. Want inmiddels weten we beter. Maar met de aan de boeken toegevoegde duurzaamheidshoofdstukken redden we het niet. Het moet echt anders. En dat gaan we doen.

Vol verwachting klopt dan ook mijn hart als ik de laatste hand leg aan onze nieuwe cursus Global Sustainable Leadership. De komende dagen gaat hij de etalage in als keuzevak voor tweedejaars IBA-studenten. Vanuit zeven economische subdisciplines duiken zeven professoren de diepte in van hun eigen vakgebied in relatie tot duurzaamheid, leiderschap én de andere vakgebieden. Een unieke samenwerking, een uniek programma. Een zevensprong in het diepe!

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.