Nieuwe campusdichter 2022: Trijntje van de Wouw

Sociologiestudente Trijntje van de Wouw is verkozen tot Campusdichter Tilburg University 2022. Ze volgt vandaag, op de jaarlijkse Gedichtendag, Liberal Arts and Sciences-student Ebbe Tim Ottens op. Van de Wouw: ‘Soms verwerk ik een activistische boodschap in mijn gedichten, maar er is altijd ruimte voor eigen interpretatie.’

Campusdichter 2022 Trijntje van de Wouw. Beeld: Jack Tummers

Hopelijk kan de nieuwe campusdichter dit jaar daadwerkelijk veel op de campus zijn. Door corona was haar wereld lange tijd niet groter dan haar studentenkamer, een ervaring die Van de Wouw fantasierijk vormgeeft in haar gedicht ‘Cz115 binnenshuis’. En zin om aan de slag te gaan, dat heeft ze.

“Ik wil mensen vermaken en raken met mijn poëzie en spoken word. Dingen bevragen en benoemen, het liefst de luisteraar aan het denken zetten,” zegt Van de Wouw. Daarbij durft ze ook over haar eigen leven te schrijven: “Ik wil graag herkenning creëren door mezelf in mijn teksten kwetsbaar op te stellen.”

Cz115 binnenshuis – Campus leven

Drie verloren liefdes
Twee nieuwe theorieën
Vijf nieuwe akkoorden
De wereld in de palm van mijn kamer

Mijn ervaringen zitten in – maar klappen bijna uit –  de kast
Ik houd mijn wekker in mijn handpalm
Bedenk me dat het verwarrende aan dit inconsistente kompas is
dat de ruimte hier gevormd wordt door alles wat ik ooit heb bedacht
en als ik kijken wil mijn zicht niet verder reikt dan mijn glas
– Alles doe ik hier op eigen kracht

Ik pak zo de snelste route naar mijn – veel te volle – keukenkast
De verouderde gele halte waar ik om 08:30 uitstap
De pan heet water op het gas vertrekt precies op tijd

Mijn voeten ontwijken mijn vieze was als hondenpoep en kauwgum op het fietspad
Ik stap uit bij mijn broodrooster, mijn trein vertraagt haar pas
Het is weer aangebrand en zwart
Ze vormen wolken boven mijn hoofd
De regen is zwaar vandaag – ik voelde het al aankomen –
Mijn hoofd is moe en over productiviteit kan ik niets beloven

De eerste links is een val
Ik blijf maar keren maar dezelfde ruimte blijft zich vertonen
Waar zijn de stromingen?
De wilde rivieren en de hoge bomen
Ik vang hier geen wind
Ik hoor alleen de ruis van mijn gedachtes

Ik kom zo nog te laat aan bij mijn bestemming
Het scherm licht op als de zon na een dik wolkendek
“Welkom bij het vierde college”
Het is al februari en ik zit nog steeds voorover gebogen
mijn joggingbroek, kop thee en vermoeide hoofd neem ik waar door mijn vierkante ogen
Ik blijf maar zoeken naar de beloning maar weet nooit wat er gaat komen

Drie verloren liefdes
Twee nieuwe theorieën
Vijf nieuwe akkoorden
De wereld in de palm van mijn kamer
Nooit kwam ik dichter bij het zicht dat ik zag door de ramen

Verrassende beelden

De competitie telde deze keer tien talentvolle deelnemers, allen student. In de 23-jarige Trijntje herkent de jury een authentieke en spontane poëet. Uit haar gedichten spreekt een creatieve geest die originele thema’s en verrassende beelden oproept.

Haar woorden worden kracht bijgezet door de manier waarop ze haar gedichten uitspreekt, deels ook herkenbaar als spoken word. Een van de juryleden concludeerde dan ook enthousiast: “Je moet het haar zien doen!”.

Puur en activistisch

Hoe zou de nieuwe campusdichter zichzelf omschrijven? Van de Wouw: “Ik ben een dichter die op een pure manier schrijft over emoties, gevoelens en de mooie en mindere dingen in het leven. Maar ik schrijf ook graag maatschappelijk geëngageerd, hierin verwerk ik mijn sociologische achtergrond, vaak om zo een activistische boodschap te uiten. Al is het soms misschien even zoeken waar die precies zit, in mijn teksten is ruimte voor eigen interpretatie.”

Uitreiking campusdichterverkiezing 2022. Links: winnares Trijntje van de Wouw, rechts: Has Klerx van Studium Generale.

Poëzie en spoken word kunnen je volgens Van de Wouw anders leren kijken. “Poëzie geeft een ander perspectief op een situatie, zowel voor de schrijver als lezer. Het is een kunstvorm waar geen regels voor gelden, waardoor je opeens de woorden vindt die je zocht. Het zorgt daarmee ook voor verbinding, omdat het voor herkenning kan zorgen bij degene die het leest.”

De nieuwe campusdichter hoopt snel het podium te beklimmen. De campus van Tilburg University wacht een zinderend poëtisch jaar.

Verkiezingen

De campusdichter-verkiezing is een initiatief van Studium Generale en Univers. De campusdichter reflecteert op het campusleven, studie, wetenschap, actuele thema’s uit de samenleving, emoties en op het leven in het algemeen. Elke deelnemer leverde drie gedichten en twee video’s in ter beoordeling door de jury.

De jury bestond uit Suzanne van der Beek (Dept. Culture Studies), Marc Swerts (Dept. Communication and Cognition), Tadzio van Bel (student, Liberal Arts and Sciences), Bart Smout (Univers) en Has Klerx (Studium Generale, vz). De winnares kan rekenen op een stipendium van 500 euro voor haar poëtische inspanningen gedurende het jaar. Gedichten van haar hand worden gepubliceerd in Univers.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.