College van Bestuur breidt uit met student assessor

Het College van Bestuur wil zichzelf vanaf volgend studiejaar versterken met een student assessor. Zo moeten studenten nog meer betrokken worden bij de besluitvorming van de universiteit.

Beeld: Univers

De student assessor wordt benoemd voor de periode van een jaar en krijgt als taak het studentenperspectief te belichten tijdens het besluitvormingsproces. Zo hoopt het College van Bestuur nog beter op de hoogte te zijn van wat er speelt onder de studenten.

Zo’n student-bestuurslid past volgens Wim van de Donk, Rector Magnificus van Tilburg University, bij een eeuwenoude monnikenwijsheid. “De Heilige Benedictus van Nursia zei het al: om goed te besturen moet je luisteren naar jonge mensen. Die moet je aan tafel hebben. Wij zien ernaar uit om in die oude traditie een jonge collega aan ons bestuur toe te voegen.”

Inspiratiebronnen voor het idee zijn andere universiteiten, zoals de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Maar ook aan de eigen faculteiten zijn student assessoren al enige tijd actief. Net als daar heeft de student assessor van het College van Bestuur geen formele medezeggenschapspositie zoals raadsleden die wel hebben. Het gaat om een adviserende rol.

Open-minded

Het voorstel voor een student assessor stuitte tijdens de universiteitsraad op weinig weerstand van de vertegenwoordigende partijen. Wel werden vragen opgeworpen over de invulling van deze positie. Zo bestaat bij Fractie Front de zorg dat de anderhalve dag die voor de functie beschikbaar is gesteld, niet genoeg is. De fractie verwacht namelijk dat de hoeveelheid werk op centraal niveau groter is dan op faculteitsniveau.

Daarnaast zijn zowel Fractie SAM als Fractie Front benieuwd naar wat de relatie gaat zijn tussen hen en het student-bestuurslid. Ligt de focus straks vooral bij het bestuur, of wordt er ook contact onderhouden met de medezeggenschap? Beide partijen hopen op het tweede.

Als laatste brengt Fractie Front onder de aandacht dat bij de werving en selectie voor de positie goed gekeken moet worden hoe open-minded de student is. Het is volgens de partij belangrijk dat de student vatbaar is voor verschillende perspectieven en in contact staat met alle geledingen van de universiteit. Van de Donk beaamt dat het iemand moet zijn die openstaat voor nieuwe signalen, want, zo zegt hij, dat is belangrijk in deze veranderende tijd.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.