Laat je tuin verwilderen voor de wetenschap

Laat een vierkante meter in je tuin een jaar lang verwilderen en kijk wat er gebeurt. Dat is in een notendop het experiment van NRC Handelsblad en Tilburg University, waaraan iedereen in Nederland mee kan doen. Initiatiefnemer Ben Vollaard is alvast erg ingenomen met de belangstelling voor het project.

Beeld: Manja Vitolic / Unsplash

Vollaard is als hoofddocent verbonden aan de Tilburg School of Economics and Management en heeft in het verleden ook geschreven voor NRC. Hij heeft altijd een ‘linkje gehouden’ met de krant.

Nadat een subsidievoorstel over duurzame economie door het KNAW werd gehonoreerd, bedacht Vollaard dat dit een aardig project kon zijn om samen met de krant op poten te zetten, door lezers en andere belangstellenden te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek. Tot zijn verrassing was de krant meteen enthousiast.

Minder aangeharkt

Het komende jaar kunnen lezers van het dagblad de voortgang van project ‘De Wilde Tuin’ volgen in verhalen, foto’s en analyses. Het is een laagdrempelig project waaraan iedereen kan meedoen. Het hoeft ook niet precies een vierkante meter te zijn en het mag zelfs op je balkon als je plaats genoeg hebt.

Het idee achter het onderzoek is dat mensen vaak hun tuin inrichten op basis van sociale verwachtingen. Tuinen in Nederland moeten vooral netjes zijn, terwijl het voor planten en dieren veel beter is als de tuin wat minder aangeharkt is.

Sociaal experiment

Het is dus niet alleen een ecologisch experiment, maar ook een sociaal experiment. Want Vollaard is als econoom een sociaal wetenschapper die niet alleen naar de feiten en cijfers kijkt, maar ook naar de wisselwerking tussen mensen en hun omgeving. Zo hebben mensen vaak een beeld van hoe anderen vinden dat het hoort, terwijl dat beeld helemaal niet hoeft te kloppen. Het is daarom zinvol om de sociale omgeving te betrekken bij de studie van menselijk gedrag.

Het experiment levert niet alleen data op in de vorm van enquêtes, maar ook ‘zachte data’ in de vorm van beelden en verhalen van mensen die meedoen. En die beelden en verhalen vormen op hun beurt weer een inspiratiebron voor andere lezers, hoopt Vollaard. Het project is volgens hem geslaagd als deelnemers meer aandacht gaan krijgen voor de ‘kleine natuur’ dichtbij huis en meer gaan werken mét in plaats van tegen de natuur.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.