Corona voorbij? ‘Pas als de hele wereld toegang heeft tot vaccinaties’

Corona voorbij? ‘Pas als de hele wereld toegang heeft tot vaccinaties’

Academici en politici uit alle hoeken van wereld roepen de Europese Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie op om meer vaccins te delen met het Afrikaanse continent. De directeur-generaal van de WHO steunt deze oproep, maar volgens hoogleraar Mirjam van Reisen moet er meer gebeuren: “Er wordt een onjuist beeld geschetst van de covidbesmettingen in Afrika.”

Beeld: Doug Linstedt / Unsplash

Volgens de directeur-generaal zal de WHO erop blijven aandringen om vaccinaties gelijk en eerlijk over de wereld te verdelen. Eerder stelden de wetenschappers en politici in een brandbrief dat de ongelijke verdeling van vaccins schokkend is: “Rijke landen hebben het grootste deel van de wereldvoorraad opgekocht zonder enige strategie om in de behoeften van lage-inkomenslanden te voorzien.” In zijn reactie erkent de directeur-generaal dit probleem en stelt dat het einde van de pandemie hierdoor nog niet in zicht is.

Mirjam van Reisen, hoogleraar International Relations, Innovation and Care aan Tilburg University, wijst ook op dit gevaar. Zij was samen met de Tilburgse hoogleraar Ronald de Jong initiatiefnemer van de brandbrief. In een reactie aan Univers stelt ze dat de coronabrandhaarden niet zullen uitdoven, als vaccins niet eerlijk worden verdeeld. Een eindeloze vicieuze cirkel van nieuwe corona-variantuitbraken is dan onvermijdelijk.

Minder gevoelig voor vaccins

“Nieuwe varianten ontwikkelen zich juist in gebieden waar het virus niet ingedamd wordt. Deze varianten zijn minder gevoelig voor vaccins en boosters. Het feit dat de effecten van de Omicron-variant voor ons meevallen, wil niet zeggen dat de opvolgende variant net zo mild zal zijn. Om te voorkomen dat het land opnieuw op slot moet, is het dus ook in het eigenbelang om ervoor te zorgen dat Afrika toegang heeft tot een brede vaccinatiecampagne.”

“Ik maak uit de reactie van de WHO op dat zij de urgentie van onze oproep onderstrepen”, zegt Van Reisen. Toch blijft de hoogleraar ook kritisch. Volgens haar moeten regeringen boter bij de vis doen en eindelijk gaan handelen naar de beloftes die al eerder in de pandemie zijn gedaan. “De directeur-generaal dient ondersteuning te krijgen van de internationale gemeenschap. Hij kan dit niet alleen oplossen.”

De cijfers

Maar zelfs als die hulp er komt, zijn de problemen de wereld nog niet uit. Volgens Van Reisen kloppen de huidige Afrikaanse besmettingscijfers niet. “De economische ongelijkheid in Afrika zorgt ervoor dat niet iedereen in staat is een test te doen, simpelweg omdat men geen geld heeft om zich te laten testen.”

“Toch wordt het gemiddelde van deze testresultaten uitgesmeerd over de gehele bevolking. Hierdoor wordt een onjuist beeld geschetst van de covidbesmettingen in Afrika.” Niet alleen het aantal besmettingen klopt daardoor niet, ook nieuwe varianten worden minder snel gesignaleerd. “Dit zal de gehele wereldbevolking uiteindelijk duur zal komen te staan.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.