Slachtoffers geweld en ongevallen: meer psychische klachten door pandemie

Slachtoffers geweld en ongevallen: meer psychische klachten door pandemie

Volwassenen die tijdens de coronapandemie slachtoffer zijn geworden van geweld of ongevallen hebben vaker last van psychische klachten. Opvallend is dat ze ondanks alle lockdowns geen afname in sociale steun ervaren. Onderzoeker Peter van der Velden: ‘’Mensen blijven elkaar tijdens de pandemie steunen.”

Beeld: Andrea Piacquadio / Pexels

Dat blijkt uit onderzoek van Centerdata, het Fonds Slachtofferhulp, de Internationale psychoanalytische universiteit in Berlijn en Tilburg University. Onder 750 slachtoffers en 3.245 niet-slachtoffers is onderzoek gedaan naar de mentale gezondheid, zelfredzaamheid en sociale steun die zij ervaren in de periode vóór en tijdens de pandemie.

Ruim 30,4% van de volwassenen die in de periode maart 2020 tot maart 2021 te maken kreeg met vormen van geweld of ongevallen vertoont algemene psychische klachten, dit in tegenstelling tot 18,8% van de getroffenen vóór de pandemie. Ze vertonen bovendien een lagere zelfredzaamheid. Ook hebben slachtoffers vaker last van ernstige PTSS-symptomen en angst- en depressieve klachten.

’’Dat de klachten erger zijn geworden komt vermoedelijk doordat er door de pandemie veel op zijn kop staat. Bekend is dat slachtoffers gevoelig zijn voor andere bronnen van stress en dat stress het herstel kan belemmeren,” zegt de onderzoeker.

Sociale en emotionele steun blijft op peil

Tijdens de pandemie is er door maatregelen zoals de lockdowns minder fysiek contact mogelijk met naasten. Dat heeft mogelijk nadelige gevolgen. ‘’We weten dat sociale steun en erkenning risicofactoren zijn.”

Toch ervaren slachtoffers geen verminderde emotionele steun en erkenning. Van der Velden licht toe: ‘’Als iemand in je omgeving te maken krijgt met vormen van geweld blijf je diegene gewoon steunen, misschien juist nog wel meer door de pandemie.’’

De mentale gezondheid van volwassenen

Dat slachtoffers tijdens de pandemie niet minder steun ervaren dan daarvoor, wil niet zeggen dat ze er goed voorstaan. Vergeleken met niet-slachtoffers hebben ze namelijk nog altijd twee keer zoveel last van een gebrek aan emotionele steun.

De groep die niet te maken kreeg met fysieke agressie, ongevallen of serieuze bedreigingen heeft niet of nauwelijks een toename in algemene psychische problemen of angst- en depressieve klachten. Het onderzoek laat daarmee het effect van de pandemie zien op de mentale gezondheid van volwassenen. De resultaten leveren een belangrijke bijdrage voor de zorgverlening aan zowel slachtoffers als niet-slachtoffers.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.