Oekraïense studenten verzamelen noodgoederen bij Reitse Toren: ‘Hulp is overweldigend’

Oekraïense studenten verzamelen noodgoederen bij Reitse Toren: ‘Hulp is overweldigend’

Honderd dozen tjokvol spullen zijn al gedoneerd. En dat in één dag. Bij de Reitse Toren hebben studenten van Tilburg University een inzamelpunt voor noodgoederen gestart. Volgende week vertrekt de vrachtwagen naar Oekraïne. “Ieder kwartier komt hier wel iemand spullen afgeven.”

Beeld: Jack Tummers

Een gezin uit Alphen komt zelfs speciaal met een vrachtwagen langs. Meerdere dozen vol noodgoederen worden uit de laadruimte getild. Een jongetje van zes duwt een kinderwagentje over de drempel van Reitse Toren. Voor een Oekraïense baby. Want ook die hebben hulp nodig, weet hij.

Het inzamelpunt is een initiatief van vijf Oekraïense studenten die in Tilburg studeren: Marta, Lana, Maksym, Polina en Nikita. Allemaal hebben ze vrienden en familie in Oekraïne, in Kyiv of in de westelijk gelegen stad Lviv. “Ik heb dagelijks contact via de telefoon of social media,” vertelt uitwisselingsstudent Maksym. “Dat gaat gelukkig nog.” Het lukt Maksym wel om ’s nachts te slapen, maar hij is weleens fitter geweest.

Iedereen wil helpen

Ze zijn er maar druk mee, met de inzameling. Grote dozen staan hoog opgetast in de verzamelhal, zakken vol kleren liggen op de grond. Papiertjes op de muren scheppen orde in de chaos: ‘voedsel’, ‘kleding’, ‘medicijnen’, en ga zo maar door.

“De hulp is overweldigend,” vertelt Marta, ook uitwisselingstudent. “Ieder kwartier komt hier wel iemand langs om spullen af te geven.” Medewerkers en studenten van de universiteit, Tilburgers, maar ook mensen van buiten de stad. Iedereen lijkt te willen helpen, de betrokkenheid is groot.

Beeld: Jack Tummers

Waar ze inmiddels al genoeg van hebben: kleding. Vooral zomerkleding. Maar medicijnen, voedsel dat lang houdbaar is, verzorgingsproducten, die kunnen ze nog goed gebruiken. “Pijnstillers zijn meer dan welkom,” zegt Maksym. “Paracetamol, ibuprofen, alles.”

Het hoeft ook niet allemaal groots en veel te zijn. Alle kleine beetjes helpen, benadrukt Marta.

Partneruniversiteit in Oekraïne

Stilzitten was geen optie voor Marta en haar medestudenten. Ze wilden iets doen, een verschil maken. Bij het inzamelpunt zijn onder meer Nikita en Lana, beide eerstejaarsstudent aan Tilburg University, druk bezig met het sorteren van de binnengekomen goederen.

Elke werkdag van 08.00 tot 20.00 uur kunnen spullen worden afgeleverd. De laatste inzameldag is 9 maart. De dag erna vertrekt de vrachtwagen naar Lviv, waar de spullen worden gedropt bij partneruniversiteit UCU. Van daaruit worden de noodgoederen verder gedistribueerd.

Tenminste, dat was de originele planning. Maar als het huidige tempo waarmee de noodgoederen binnenkomen doorzet, vertrekt die vrachtwagen al eerder, zegt Marta. “We willen blijven inzamelen en blijven rijden.”

Dan verontschuldigt ze zich. Het werk gaat door. Een man met krullend haar steekt zijn hoofd om de hoek. “Is hier het inzamelpunt?” vraagt hij, en neemt de rugzak van zijn schouders.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.