Annelieke (25): ‘Je staat voor het lokale belang, dat is het enige wat telt’

Annelieke (25): ‘Je staat voor het lokale belang, dat is het enige wat telt’

De gemeenteraadsverkiezingen zijn alweer bijna aangebroken. Omdat ook veel jongeren meedingen naar een plek in het gemeentebestuur, stellen we graag vier jonge kandidaten aan jullie voor. Vandaag is het woord aan Annelieke Huijerjans (25), alumna van Tilburg University en sinds kort docent arbeidsrecht aan deze universiteit. Zij staat deze verkiezingen op plek drie van de Gemeenschapslijst in Someren.

Annelieke Huijerjans in de raadzaal. Beeld Ton Toemen

Al ruim een half jaar was Annelieke burgercommissielid in haar geboortedorp Someren. In deze functie ondersteunde ze niet alleen fractieleden bij hun raadswerk, maar mocht ze ook meteen meepraten over de inhoud. Tot haar grote verrassing werd haar tijdens een kop koffie zelfs gevraagd of ze de komende verkiezingen niet plek drie van de lijst wilde innemen. Nou, dat wilde ze wel. Haar plan de campagne: gewoon de kroeg in en met jongeren gaan praten.

Hoi Annelieke, waarom wil je de Somerense gemeenteraad in?

“Ik ben gewoon enthousiast om met een groep jonge mensen iets te gaan betekenen op die plek waar ik me zo thuis voel. Naast de mogelijkheid om impact te maken binnen onze gemeenschap, is het ook een uitgelezen kans om het anders te doen, en het stoffige imago van de lokale politiek weg te nemen.

“Door mijn achtergrond als jurist heb ik altijd al interesse gehad in de politiek en vind ik het leuk om moeilijke stukken te lezen. Het lijkt me extra gaaf om die lastige en complexe theorie te vertalen naar de burger en hem of haar uit te leggen waarom de gemeente doet wat het doet. Ook is het tof dat mensen mij gaan herkennen en benaderen voor zaken. Dat is typisch aan een kleinere gemeente: alles draait om herkenbaarheid en betrokkenheid.”

Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Overheid in Nederland blijkt dat amper zeven procent van de circa 8.500 raadsleden jonger is dan 30 jaar. Dat is opvallend weinig. Waarom zijn jongeren in de lokale politiek belangrijk?

“Dat is belangrijk omdat in de gemeenteraad beslissingen worden genomen die ook jongeren treffen. En ik zou zeggen: vooral jongeren, want zij zijn de toekomst. Er bestaat echter een neiging om over hen te praten in plaats van met hen. Ze worden onderschat. Jongeren kunnen prima meepraten over gemeentelijke aangelegenheden. Ze kunnen het niet alleen, maar ze verdienen het ook. De jeugd is per slot van rekening de toekomstige bewoner van de gemeente.

“Hoewel ik de levenservaring en kennis van ouderen nooit zal onderschatten, hebben zij nu eenmaal een andere belevingswereld dan jongeren. De blik van de jeugd is opener, globaler en wellicht minder geremd. De jeugd ziet, kortom, minder drempels. Tegenwoordig zijn er een heleboel vraagstukken die zo’n frisse blik vereisen: klimaatproblemen, het digitale tijdperk, de wooncrisis. Het zou zonde zijn als dat nieuwe perspectief van jongeren achterwege blijft in de besluitvorming over deze onderwerpen.

“Dat het aandeel van jongeren in de gemeenteraad zo klein is, is de partijen zelf aan te rekenen. In onze partij krijgen jongeren het vertrouwen: van onze eerste zes kandidaten zijn er vier twintiger. Dit gebeurt lang niet bij alle partijen. Vaak worden jongeren ingezet voor kekke filmpjes op sociale media, om vervolgens niet op een verkiesbare plek gezet te worden. Dat pochen frustreert mij; geef ze het vertrouwen of doe niets.”

Welke thema’s gaan je in het bijzonder na aan het hart?

“Het mooie aan een lokale partij zoals Gemeenschapslijst Someren is dat mensen met verschillende politieke oriëntaties bij elkaar komen om te praten over wat het beste is voor de gemeente. Daar wordt het besluit op gebaseerd. Je staat dus voor het lokale belang, dat is het enige wat telt.

“Concreet betekent dit – hoe cliché ook – dat er in Someren meer huizen gebouwd moeten worden. Het is hier namelijk mission impossible: er is geen enkel huis vrij en alles wat vrijkomt, wordt met tonnen overboden. Bouwen is dus het allerbelangrijkste. Om de leefbaarheid van Someren te bewaken, en de clubs en verenigingen draaiende te houden, moeten mensen er niet alleen kunnen maar ook wíllen wonen. Dat doe je door een dorp te creëren waar men graag is en zich thuis voelt.”

Hoe combineer je de politiek met je werk?

“Dat is prima te doen. Net als ik heeft iedereen van onze partij een fulltimebaan naast de politiek. De raads- en fractievergaderingen zijn altijd ’s avonds en vaak maar zo’n één tot twee keer per week. Op mijn vrije dag of in het weekend lees ik de stukken door ter voorbereiding op die vergaderingen. Dit gaat me redelijk goed af omdat ik hier al wat ervaring mee heb. Dat de werkdruk toeneemt als ik daadwerkelijk in de raad zit, daar ben ik niet zo bang voor.”

Welke persoonlijke uitdagingen zie je voor je?

“Inhoudelijk debatteren is helemaal mijn ding, daar kan ik echt in opgaan. En juist omdat ik het graag doe, zou ik er nog beter in willen worden. Ik wil met name leren hoe je bepaalde vragen zo tactisch mogelijk stelt. Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar politieke strategie en kijk ik ernaar uit me al die lastige stukken en onderwerpen eigen te maken.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.