Remco (26): ‘Voor velen is de lokale politiek een ver-van-mijn-bed-show’

Remco (26): ‘Voor velen is de lokale politiek een ver-van-mijn-bed-show’

De gemeenteraadsverkiezingen zijn alweer bijna aangebroken. Omdat ook veel jongeren meedingen naar een plek in het gemeentebestuur, stellen we graag vier jonge kandidaten aan jullie voor. Vandaag spreken we met Remco van Dooren (26), die in 2019 afscheid nam van Tilburg University met masters in Strategic Management en Public Governance. Deze verkiezingen is hij lijsttrekker van het CDA in Eindhoven.

Remco van Dooren, gemeenteraadslid voor het CDA in Eindhoven. Beeld Ton Toemen

Met exact 1754 stemmen belandde Remco in 2018 in de Eindhovense gemeenteraad. Sinds dat moment is hij er naar eigen zeggen continu mee bezig. Enquêtes uitzetten, onderzoek doen, bij inwoners langsgaan, hij wil weten wat er speelt in zijn stad. Ook agendeert hij zelf graag onderwerpen, in plaats van gedwee de agenda van het bestuur te volgen. Deze proactieve houding viel zo op dat hij van zijn partijgenoten het vertrouwen kreeg om dit jaar hun lijsttrekker te worden.

Hoi Remco, waarom wil je in de Eindhovense gemeenteraad blijven?

“Ik wil graag van betekenis zijn voor mensen en hun stem blijven vertegenwoordigen. Dit doe ik door hun zorgen aan te kaarten, hun goede ideeën te ontvangen en verder te brengen, of door me vast te bijten in de problemen van een buurt tot deze zijn opgelost. Dat je dat als raadslid kunt doen, vind ik wel iets moois.

“Natuurlijk kun je niet heel Eindhoven veranderen, je moet met beide benen op de grond blijven staan. Wat je wel kunt doen is aan de mensen laten zien dat je iets met hun vraag of idee hebt gedaan, of het nou tot het gewenste resultaat heeft geleid of niet. Pas dan krijgen mensen vertrouwen in de lokale politiek.

“Waar mijn drang om op de barricades te staan vandaan komt weet ik niet zo goed. In ieder geval niet van mijn ouders, die waren nooit zo geïnteresseerd in de lokale politiek. Het is denk ik een vreemd soort rechtvaardigheidsgevoel: ik wil gewoon ergens voor opkomen en mijn mening daarover geven.”

Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Overheid in Nederland blijkt dat amper zeven procent van de circa 8.500 raadsleden jonger is dan 30 jaar. Dat is opvallend weinig. Waarom zijn jongeren in de lokale politiek belangrijk?

“De gemeenteraad hoort een vertegenwoordiging van de samenleving te zijn. Dat wil zeggen: zowel jong als oud. Beide groepen hebben hun eigen geluiden en perspectieven. Thema’s die jongeren aangaan zijn minder relevant voor ouderen. Als jong gemeenteraadslid voel je deze onderwerpen beter aan en weet je wat er speelt onder leeftijdsgenoten.

“De meeste oudere raadsleden zijn minstens zo geïnteresseerd in jongeren, maar vinden het moeilijk hen te bereiken. Dit is doordat beide groepen toch een beetje in een andere wereld leven. Als je bijvoorbeeld als raadslid een keer in het Eindhovens- of Brabants Dagblad staat, leidt dat niet automatisch tot veel bekendheid onder jongere generaties. Die zitten toch vooral op sociale media.

“Wat het überhaupt niet makkelijk maakt is dat voor velen lokale politiek een ver-van-mijn-bed-show is. De gemiddelde Nederlander raakt pas geïnteresseerd als het die persoon dicht bij huis raakt. Dat is prima, maar die mindere mate van betrokkenheid maakt het voor ons als raadsleden een uitdaging om mensen te bereiken.

“Persoonlijk trek ik daarom veel wijken en winkelcentra in. Dan toon je interesse en laat je zien dat je iemand serieus neemt. Je geeft de lokale politiek – letterlijk – een gezicht. Ik vind dit ook belangrijk omdat ik niet alleen maar volksvertegenwoordiger van de jeugd wil zijn, maar van iedereen. Ik wil verder dan mijn eigen groep kijken en vind het net zo leuk om bij senioren of actieve bewonersorganisaties langs te gaan.”

Welke thema’s gaan je in het bijzonder na aan het hart?

“De focus ligt, zoals in zoveel gemeentes, op het bouwen van veel meer betaalbare woningen. En dan met name op woningen buiten het centrum. In Eindhoven doen we veel aan hoogbouw, maar dat is slechts een deel van de oplossing. Sommige mensen willen immers een tuintje en daar is binnen het centrum geen ruimte voor. Het gaat hier overigens om woningen voor starters, jonge gezinnen en senioren; zij die net niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en dus in de vrije sector vallen.

“De bereikbaarheid van Eindhoven is al jaren een grote uitdaging. De ring van Eindhoven, die alle stadsdelen met elkaar verbindt, staat te vaak vast. Daar moet meer doorstroming komen. Ook willen we dat mensen de auto meer laten staan. Om dat te behalen moet er volgens ons helemaal anders naar het openbaar vervoer gekeken worden. We zijn daarom van plan te experimenteren met gratis busvervoer.”

Hoe combineer je de politiek met je werk?

“Dat is moeilijk. De gemeenteraad kost mij twintig uur in de week terwijl mijn werkweek tweeëndertig uur beslaat. Gelukkig heb ik een fijne werkgever die hier flexibel mee omgaat. Maar vanaf volgende week moet ik echt vrij nemen, zo’n campagne kost gewoon te veel tijd.

“Zeker als lijsttrekker, dan moet je de toko toch een soort van draaiende houden. Zo stuur ik alle vrijwilligers aan en probeer ik ervoor te zorgen dat iedereen geënthousiasmeerd blijft. Hierdoor komt mijn individuele campagne op een wat lager pitje te staan.”

Welke persoonlijke uitdagingen zie je voor je?

“Als ik hopelijk straks fractievoorzitter ben, zal dat een andere rol zijn dan ik de afgelopen jaren als raadslid heb gehad. Als fractievoorzitter draag je de eindverantwoordelijkheid en moet je meedoen bij de coalitieonderhandelingen – mits we een grote partij worden. Dat zijn allemaal nieuwe dingen waar ik nog weinig ervaring mee heb. Ook wil ik niet aan het einde van de termijn horen dat ze me vier jaar niet hebben gezien. Mijn doel is om benaderbaar en zichtbaar te zijn en de gewone Eindhovenaar blij te maken met concrete resultaten.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.