Wandelen van West Highland Way als eerbetoon aan overleden student

Wandelen van West Highland Way als eerbetoon aan overleden student

De West Highland Way is een zware wandeling van 154 kilometer door de Schotse hooglanden. Maar voor Joost van Dun en andere leden van carnavalsvereniging C.V. Ketel is het meer dan een lange looptocht. Het is ook een herdenking, inzamelingsactie en een eerbetoon aan een Tilburgse student die in 2013 overleed.

Joost van Dun Beeld: Dolph Cantrijn

C.V. Ketel (“altijd kachel”) bestaat uit niet meer dan vier leden. Een van die leden was student bedrijfseconomie Daan Smits. In april 2013 overleed hij in zijn studentenkamer in zijn slaap aan de gevolgen van epilepsie. “In de periode daarna leerden we zijn beste vriend en huisgenoot Loek goed kennen en hij kwam er uiteindelijk ook bij,” vertelt Joost van Dun, ook projectleider bij Facility Service Division op Tilburg University. “Met carnaval, of als wij een weekendje weggaan, nemen we Daans foto altijd mee. Die zetten we dan op de bar, soms met een biertje erbij. Die foto zat eerst in een mooi lijstje, maar dat is inmiddels gesneuveld.”

Het overlijden van Daan was vlak voor het traditionele weekendje weg van de vereniging, die zou dat jaar in Glasgow zijn. De vereniging bestaat dit jaar 11 jaar, en daarom mag dat weekendje deze keer iets bijzonders zijn. Zoiets als een dikke week, in Schotland, met lange wandeling, met geldinzameling voor EpilepsieNL. “Ik wilde die wandeling eigenlijk toch al doen, en ook iets met dit goede doel. Toen vroeg mijn vrouw: waarom zou je het niet combineren? Het beste idee ooit. De anderen waren ook meteen enthousiast.”

Volgeboekt

Het plan om dit jaar de West Highland Way te wandelen is eigenlijk al jaren geleden aangenomen. En dat was nodig ook, vertelt Van Dun, want als je onderweg overnachtingen wil boeken, moet je er vroeg bij zijn. “De West Highland Way is een populaire route. Er was zelfs een plek waar ik nog net de laatste bedden kon boeken. Je zou eventueel ook wild kunnen kamperen, maar dat willen we niet. Het moet wel een beetje leuk blijven.”

Van Dun: “Er zit wel heel wat voorbereidingstijd aan. Daarbij was het wel spannend de afgelopen jaren, met de wisselende coronaregels. Gelukkig zijn Boris Johnson en Nicola Sturgeon nu wel soepel. Je hoeft alleen nog maar te testen bij klachten en dan in quarantaine als je positief bent.”   

Devil’s Staircase

Allemaal leuk en aardig, maar om de 154 kilometer lange tocht in zeven dagen te lopen is wel een beetje meer nodig. Zo gaat de tocht ook over de Devil’s Staircase, dat klinkt allesbehalve geruststellend. “Dat is onze een na laatste etappe,” weet Van Dun, “dat schijnt de plek te zijn waar de meeste wandelaars sneuvelen.”

Training vooraf is daarom niet overdreven, voordat ze op 29 april aan hun eerste etappe beginnen. “We zijn er heel bewust mee bezig. De wandeling kan op sommige dagen best wel pittig worden. Daarom hebben we al in de Eifel getraind met hoogteverschillen en met bepakking. Ik heb laatst ook speciaal twee uur in de regen gelopen, om te oefenen. We willen dat uiteindelijk minstens een man het in ieder geval uitloopt. We gaan het in ieder geval op ons eigen tempo doen, het is niet de Vierdaagse waar je voor een bepaalde tijd binnen moet zijn.”

Verliefd op Schotland

Hoewel allesbehalve een ervaren wandelaar (“Ik heb vroeger een hond gehad, daar ging ik veel mee wandelen”), Schotland is voor Van Dun dan weer wel bekend terrein. “Ik heb de hotelschool gedaan, daarvoor heb ik ook een half jaar stagegelopen bij een 5-sterren golfhotel. Ik woonde in een dorp in het zuiden, toen ben ik wel verliefd geworden op Schotland. Het is daar ook zo schandalig mooi.”

Tot zijn grote genoegen heeft hij ook zijn favoriete hotel, het Kingshouse Hotel in Glencoe, als overnachting kunnen boeken. “Als mensen mij om tips vragen, stuur ik ze altijd daar naartoe. Het is echt prachtig in the middle of nowhere. Ik heb er nooit klachten over gehad.”

Doneren voor de actie kan nog via https://www.inactievoorepilepsie.nl/team/c-v-ketel.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.