Oekraïense student opent universiteitsraad met speech over oorlog

Oekraïense student opent universiteitsraad met speech over oorlog

Gehuld in de Oekraïense vlag sprak student Marta Dorofei vandaag de universiteitsraad toe. “Ik waardeer het dat wij, Oekraïners, op Nederlanders kunnen rekenen. En dat jullie in deze moeilijke tijden achter ons staan.”

Marta Dorofei met (l) voorzitter Rien Wijnhoven en (r) interim secretaris Liza Kozlowska

Een unicum. Normaal gaat de universiteitsraad na een korte openingstoespraak van voorzitter Rien Wijnhoven over tot de orde van de dag. Maar vandaag werd het woord gegeven aan Marta Dorofei, uitwisselingsstudent uit Oekraïne.

Samen met andere studenten organiseerde Dorofei een inzamelactie voor noodgoederen. Vandaag mocht zij de universiteitsraad kort toespreken. En dat deed ze, Oekraïense vlag om de schouders, met verve.

Verschrikkingen

“Als zesjarig kind had ik nooit kunnen denken dat ik op achttienjarige leeftijd op de raadsvergadering van Tilburg University zou vertellen over mijn eigen land, Oekraïne, als een plaats waar op dit moment een grootschalige oorlog plaatsvindt.” Zo trapte Dorofei haar toespraak af.

Ze vertelde dat haar ouders op 21 februari nog een weekendje naar Bucha gingen, om hun verjaardag te vieren. “Ik kreeg een foto van hen, waarop te zien is hoe blij ze toen waren. Drie dagen later begonnen Russische bezetters burgers te doden.”

De ouders van Dorofei zijn gelukkig veilig, maar Bucha werd met de grond gelijkgemaakt. “De plaats waar Oekraïense burgers woonden, naar school gingen, cruciale levensgebeurtenissen meemaakten, en waar mijn vader en moeder elkaars aanwezigheid in het leven vierden, werd door Russische indringers veranderd in een massagraf. Deze plek bestaat gewoon niet meer.”

Solidariteit

De invasie heeft Oekraïne ook verenigd tot een hechte gemeenschap, concludeerde Dorofei. Een gemeenschap waarmee velen solidair zijn. “Ik wil in het bijzonder de gewone burgers van Nederland noemen, die veel kwamen doneren. Ik twijfel er niet aan dat het een oprecht gebaar was en we kunnen hun empathie en vriendelijkheid voelen.”

Dorofei bedankte ook rector magnificus Wim van de Donk voor de geboden hulp bij het opzetten van de inzamelactie voor noodgoederen. “Moeilijk te beschrijven hoe onbetaalbaar deze hulp voor ons was. Zonder zijn begeleiding hadden we het niet gered om drie vrachtwagens vol goederen naar Oekraïne te sturen. Namens de Oekraïners, bedankt voor het ten volle steunen van het initiatief.”

De universiteit is voor Dorofei als een tweede huis gaan voelen. Ze besloot haar speech met de hoop dat ze de kennis en ervaring die ze hier opdoet, kan inzetten voor het herstel van Oekraïne.

Unieke gebeurtenis

De toespraak van Dorofei mag met recht een unieke gebeurtenis worden genoemd. Niet eerder nodigde de universiteitsraad een student uit om te spreken over een oorlogssituatie.

Na afloop van de speech werd Dorofei uitgenodigd om als gast een gedeelte van de vergadering bij te wonen. De aanwezige partijen en het College van Bestuur bedankten haar voor haar voordracht. Voorzitter Wijnhoven liet weten dat de student altijd welkom is bij de universiteitsraad.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.