Grootste bedrijven betalen de meeste belasting

De grootste bedrijven in Nederland zijn de afgelopen jaren meer belasting gaan betalen in. In 2010 betaalden de allergrootste Nederlandse ondernemingen nog relatief het minste aan vennootschapsbelasting, maar in de daaropvolgende jaren groeide dat aandeel flink. Tien jaar later zijn ze zelfs verhoudingsgewijs de grootste betalers geworden. Dat blijkt uit onderzoek van de Tilburgse promovendi Jesse van der Geest en Christian Peters.

Christian Peters en Jesse van der Geest. Beeld: Claudia Marangoni

De accountancy-promovendi voerden hun onderzoek als een soort tussendoortje uit, vertelt Van der Geest. “Voor ons onderzoek kijken we meestal naar grote bedrijven, vooral in de VS, dat is nodig omdat we in de grote internationale top journals willen publiceren. Maar we vonden het jammer dat we daarmee zo weinig impact in Nederland hebben. Daarom wilden we nu eens die wetenschappelijke methode toepassen op bedrijven in Nederland.”

“Het idee was: we pakken wat data en kijken wat daaruit komt. Een soort vingeroefening, maar daarnaast ook een manier om impact te hebben. Dat is belangrijk, zo kun je als wetenschapper wat teruggeven aan de maatschappij. Daarom wilden we het ook voor een breder publiek schrijven.” 

Van kleinste naar grootste

Van der Geest en Peters vergeleken de belastingdruk van Nederlandse bedrijven tussen 2010 en 2020 in vier categorieën van klein naar zeer groot. Hun bevindingen publiceerden ze deze week in ESB. De gemiddelde belastingdruk voor alle bedrijven steeg in die jaren van 21,3 procent naar 22,4 procent. Maar terwijl die groei voor de overige categorieën beperkt bleef tot onder de 1 procent, gingen de allergrootsten van relatief het laagste percentage naar het hoogste, van 20,1 naar 23,6 procent.

Hun uitkomsten zijn in tegenspraak met een eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit bleek juist dat de winstbelasting voor die grote ondernemingen in de loop der jaren behoorlijk minder was geworden. Dat lijkt misschien opmerkelijk, maar er zijn dan ook veel verschillen tussen beide onderzoeken, legt Van der Geest uit.

Wat speelt er?

“Het CBS heeft dat onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer gedaan over de periode 2008-2017. Zij gebruiken daarbij heel andere data. Zij hebben gegevens van hun eigen enquêtes, wij gebruiken data uit de private Amadeus-database. Daarop hebben we methodes toegepast op basis van de wetenschappelijke literatuur, zij gebruiken andere methodes. Bovendien hebben we gekeken naar de gemiddeldes, om zo een birds-eye view te krijgen, wat speelt er nou echt?”

“Bij het opschrijven van het artikel hebben we onszelf steeds voorgehouden: blijf objectief, zorg dat je niet deelneemt aan het debat. We zijn wetenschappers, geen politici. Anderen mogen aan het onderzoek hun conclusies verbinden, ons ging het vooral om understanding society, wat speelt er?”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.