‘Het is een schande dat Joris Luyendijk op Night University mocht spreken’

‘Het is een schande dat Joris Luyendijk op Night University mocht spreken’

Door Joris Luyendijk een podium te geven om zijn laatste boek te promoten, versterkt de universiteit zijn privileges, vindt voormalig campusdichter Ebbe Tim Ottens. En dat terwijl er zoveel talentvolle onderzoekers zijn die over hetzelfde onderwerp inhoudelijk veel meer kunnen vertellen.

Joris Luyendijk. Beeld: OECD/Andrew Wheeler / Flickr

Joris Luyendijk kwam tijdens Night University zijn boek De zeven vinkjes aan het grote publiek uitleggen. Het boek zelf is niet bijzonder spannend: mensen die zijn zeven eigenschappen kunnen afvinken (ABN, witte huidskleur, hoogopgeleid, man, hetero, wonend in de randstad, hoogopgeleide ouders) hebben het oneindig veel makkelijker in het leven. De meritocratie bleek een leugen! Wie had dat gedacht?

Nou, best wel veel mensen, al best wel heel erg lang. Over privilege, meritocratie en discriminatie wordt al tientallen jaren geschreven, geen van Luyendijks punten zijn dan ook verrassend of interessant. Maartje Laterveer schreef een sterk stuk in het nrc waarin ze betoogde dat zijn analyse stevig tekortschoot.

Dus waarom is het zo’n probleem dat Joris Luyendijk mocht optreden?

Het is op een speciale manier kafkaësk dat je je positie als machthebbende in stand weet te houden (en weet te vergroten) door aan iedereen uit te leggen waarom je die macht hebt.

Bovendien doen wij eraan mee als universiteit.

We zitten vol met onderzoekers die (veel inhoudelijker) bezig zijn met de zaken die Luyendijk hier bespreekt en in plaats van deze mensen een podium te geven zijn we Luyendijk aan het belonen voor het feit dat hij, toch wel een jaar of tien na dato, ook door heeft dat hij zijn succes misschien toch voor een deel aan zijn privilege heeft te danken. Alsof je die oude manager na jaren promotie geeft omdat hij eindelijk doorheeft wat al die jonge werknemers van hem al lang snapten.

Het feit dat Luyendijk daar op een podium mag staan, is de fysieke manifestatie van alles wat hij bekritiseert. Het is een schande dat hij erbij mocht zijn; wij vergroten namelijk door hem uit te nodigen precies het probleem waar hij voor waarschuwt. Door Luyendijk hier een (betaald) podium te geven houden we de falende meritocratie in stand, en belonen en bevestigen we zijn, niet door zuivere meritas behaalde, positie in onze maatschappij.

Het merk Luyendijk groeit, en hij kan alleen maar grinnikend vaststellen dat hij toch mooi gelijk had met die zeven vinkjes van hem.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.