ISO wil verplichte stagevergoeding voor studenten

Ruim een kwart van de stagiairs voelt zich als goedkope werknemer gebruikt en bijna de helft krijgt geen stagevergoeding. Er is sprake van ‘stagemisbruik’, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg en wil daarom een verplichte stagevergoeding. Fractie Front van Tilburg University steunt dat voorstel.

Beeld: Unsplash

Bijna vierduizend studenten hebben de enquête over stages ingevuld die onderzoeksbureau ResearchNed heeft verspreid. Dat gebeurde in opdracht van studentenorganisatie ISO. 27 Procent van de ondervraagde studenten zegt dat ze gebruikt worden als goedkope werknemer. En 19 procent krijgt naar eigen zeggen te veel verantwoordelijkheden.

Een stage is verplicht voor 69 procent van de wo-studenten die de vragenlijst hebben ingevuld. Dat geldt met name voor studenten in studies op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Aan Tilburg University hebben alleen de bachelor bestuurskunde en verschillende psychologie-masters een verplichte stage, vertelt Charlotte Grimberg van Fractie Front.

Een stagevergoeding is niet vanzelfsprekend. Van de universitaire studenten die stage lopen, krijgt 51 procent niks. Als ze wel een vergoeding krijgen, is dat gemiddeld 408 euro per maand (omgerekend naar een 40-urige werkweek). Bij de overheid ontvangen stagiairs overigens 652 euro per maand. “Voor veel studenten is de stagevergoeding erg belangrijk”, staat in het rapport. “Studenten die stage lopen hebben immers geen of minder tijd voor een bijbaan.”

Geluiden over zware onderbetaling hoort Fractie Front niet onder Tilburgse studenten. “Wel weet ik dat de stageplekken voor de masterstudenten bij psychologie schaars zijn,” vertelt Grimberg. “Daar komt het wel eens voor dat ze helemaal geen vergoeding krijgen of niet tevreden zijn. Voor de bestuurskundestudenten is het vaak beter geregeld.”

Charlotte Grimberg. Beeld: Ton Toemen

Werk aan de winkel

Er blijft ‘werk aan de winkel’ om de positie van stagiairs te verbeteren, concludeert het ISO. “Een stage is je allereerste ervaring op de arbeidsmarkt”, zegt voorzitter Lisanne de Roos. “Daar hoort de persoonlijke groei van de student centraal te staan, en niet het gewin voor de werkgever.”

Het ISO wil daarom dat een stagevergoeding verplicht wordt. Ook zouden het aanbod en de kwaliteit van stages beter in de gaten gehouden moeten worden. Verder wil het ISO dat studenten stagemisbruik makkelijker kunnen melden bij hun instelling.

Fractie Front steunt dat idee. Grimberg: “Een verplichte stagevergoeding zou meer dan terecht zijn. Natuurlijk moet een stagiair begeleid worden, en is deze nog aan het onderzoeken waar zijn of haar kracht ligt. Maar wij vinden dat alle student-stagiairs evenredig betaald moeten worden voor hun werklast.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.