Dit gebeurde er deze zomer

De campus was stil en leeg en eenzaam de afgelopen maand. Maar wel op een normale manier, nu eens niet door corona afgedwongen. Gebeurde er dan echt helemaal niets? Nou nee, dat ook weer niet. Daarom hier een overzicht van grote en kleine zaken die de afgelopen weken nog wel gebeurden.

Beeld: Jack Tummers

Draaien, vallen, schudden, spoken, gillen, zoetigheid en veel te grote knuffels

En daar was-ie weer ineens: een doodnormale grootste kermis van de Benelux. Het jaarlijkse bonkende, gillende adrenalinefeest in het centrum van Tilburg. Het weer was goed, zoetigheid was er veelvuldig, de maandag was roze en het publiek was hoogstbeschaafd. (“Het aantal kermis gerelateerde aanhoudingen was op twee handen te tellen.”) Met ook dit jaar weer de parade van vrijwilligers van het berenbevrijdingsfront die hun veel te grote gewonnen knuffels naar huis proberen te worstelen. Het was weer mooi om te zien, vanachter een biertje op een terrasje.

Kedeng kedeng

De trein tussen Tilburg en Eindhoven was natuurlijk de grote inspiratiebron voor de Guus Meeuwis-superhit Per Spoor. De NS is deze weken bij Boxtel bezig aan dat spoor. Nog beter, nog sneller gaat het worden, zo beloven ze. Goed nieuws straks voor de Eindhoven-Tilburgse spoorstudent. Voor TOP-deelnemers is het ondertussen minder goed nieuws, de werkzaamheden duren nog tot 26 augustus en zijn dus nog bezig tijdens de TOP-week. De NS zet bussen en stopbussen in.

Beeld: Jack Tummers

Lustrumweek Olof

Net als de universiteit is Tilburgse Studenten Corps St. Olof dit jaar 95 jaar geworden. Dat maakt 2022 een lustumjaar (nummer 19) vol speciale activiteiten, een lustrumthema Synchroon en ook een lustrumweek. Die begon, zoals het een katholieke studentenvereniging betaamt, natuurlijk met een heilige mis in de Heikese kerk op woensdag 13 juli. De eucharistie werd gevierd door de dames en heren Olofleden en hun dispuutsvaandels. Daarbij kregen ze ook enige stichtelijke woorden te horen van Rector Magnificus Wim van de Donk.

De grote beurzenloterij

Onderzoeksvoorstellen beoordelen en ze met elkaar vergelijken. Dat kan allemaal zo lomp en oneerlijk uitpakken. Daarom wil de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences het helemaal anders aanpakken. De faculteit wil zo’n honderdduizend euro intern verdelen via een beurzenloting. “We gaan geen reviews en ranking van de onderzoeksvoorstellen doen, we gaan het geld verloten” vertelt Marjolijn Antheunis, vice-decaan onderzoek, aan ScienceGuide. De faculteit wil af van de competitieve cultuur en in plaats daarvan een meer duurzame onderzoekscultuur. “Loten heeft zoveel voordelen dat we daar steeds meer naar toe moeten.”

Beeld: Jack Tummers

Nieuwbouw

Het mag er op de foto misschien nog niet zo uitzien maar de bouw van het nieuwe gebouw voor CUBE is nu toch écht begonnen. In het bijzijn van vicevoorzitter Paulina Snijders werd half juli de eerste paal de grond in geboord. Bij die gelegenheid heeft ze de ook de naam onthuld van het nieuwe onderwijsgebouw: Marga Klompé. Zij was de eerste vrouwelijke minister in Nederland. Voor wie even vergeten was hoe zij eruitzag is er een beeld van haar te vinden in de hal van gebouw Dante. Het nieuwe gebouw met haar naam is van hout en hoogst klimaatneutraal. Het Marga Klompé building krijgt naast collegezalen en studieplekken ook een foyer voor evenementen en een kiosk met terras.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.