No internationals. Dutch only

Of hij een leuke TOP week gehad heeft? De Ander moest smadelijk lachen. Hij had er veel zin in gehad van tevoren. Dat zeker, maar eerst waren er nog wat praktische problemen die verholpen dienden te worden. Een slaapplek bijvoorbeeld, bij voorkeur een definitieve.

Onderhuren vond de Ander ook niet erg. Zoveel spullen kon hij toch niet meenemen vanuit Oost-Europa. De Ander had online via Facebook al geprobeerd een kamer te vinden, maar dat wilde nog niet echt vlotten. “No internationals” stond er boven veel advertenties of “Dutch only”.

Het gebrek aan gastvrijheid had hem in eerste instantie verrast. Nederland staat toch bekend als een tolerant land? Waarschijnlijk is het allemaal zo geregeld als ik eenmaal daar ben, dacht hij. Er zijn immers meer buitenlandse studenten. Bovendien, beredeneerde hij, de universiteit zou me toch niet toelaten als er geen plek voor me was in die stad?

De Ander ging IBA studeren. Hij moest zich vroeg melden en ontmoette een divers groepje. Dat wil zeggen: de ene helft was Nederlands en de andere helft was dat niet. De voertaal was op papier Engels. De Ander merkte dat de Nederlandse studenten vooral elkaar opzochten en steeds terugvielen op hun eigen harde taal.

Hij vroeg de rest waar zij verbleven. Een Ander had voor de zekerheid in het voorjaar al een kamer gezocht, vooruit betaald en gevonden. Een Ander betaalde heel veel geld voor een hele kleine studio. Een Ander zit voorlopig in een hotel. Een Ander struint zonder succes kijkavonden af. Een Ander kreeg een kamer aangeboden als ze met een bewoner naar bed ging. Een Ander woont in een tent en hoopt dat het nog even warm blijft. Een Ander heeft een kamer gevonden, in Best.

‘Ze kreeg een kamer als ze met een bewoner naar bed ging’

Samen kijken ze naar het nieuws. Ze zien Anderen in de rij staan. In een gymzaal. Ze zien Anderen buiten slapen. Kou lijden. Vervolgens zien ze binnenlanders met spandoeken staan. Ze zijn boos. De Anderen kunnen niet lezen wat er op de spandoeken staat. Ze herkennen de afkorting niet. Ze weten niet of dit nog bij het item van daarnet hoort. Misschien zijn deze mensen wel boos dat die Anderen niet geholpen worden?

De UvA wil minder buitenlandse studenten. Dat mag ‘eigenlijk’ niet volgens het persbericht, maar blijkbaar wel als ze het een experiment noemen. Die ‘eigenlijk’ komt omdat er een Europees afgesproken verbod op discriminatie is waar men omheen moet.

Nederland staat toch bekend als een tolerant land?

Misschien zien de universiteiten wel in dat er een probleem met huisvesting is. Dat ze eerst meer studentenwoningen moeten faciliteren voor ze studenten uit het buitenland gaan werven die vervolgens nergens terecht kunnen.

De bestuursvoorzitter van de UvA zegt hierover: “We bereiken het punt dat Nederlandse studenten uit Hoorn, Emmen of Amsterdam-West niet terechtkunnen bij populaire studies, omdat ze worden weggeconcurreerd door studenten uit het buitenland.”

No internationals. Dutch only.

Ik vond de Ander in een slaapzak op een bankje in het park.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.