Lilly Schurman: ‘De universiteit hoort er echt voor studenten te zijn’

Lilly Schurman: ‘De universiteit hoort er echt voor studenten te zijn’

Nachtmerries, dagdromen en onvervulde wensen: in de rubriek ‘13 vragen aan’ laten studenten en wetenschappers zichzelf van een andere kant zien. Deze keer: Lilly Schurman, zij is aangesteld als de eerste student assessor die het College van Bestuur gaat adviseren over beleidszaken.

Beeld: Jack Tummers

1. Waar dagdroom je over?

“Ik denk dan aan een mooi eiland waar ik kan zwemmen, en met een cocktail in mijn hand zitten. Ik heb het erg druk, en zo’n vakantie zou ik wel kunnen gebruiken.”

2. Waar lig je wakker van?

“Systematische ongelijkheid. Hoe mensen behandeld worden, op de arbeidsmarkt, in sociale situaties, op school, op straat. Er wordt tegenwoordig meer aandacht aan besteed en dat is heel goed. Maar er is nog wel een lange weg te gaan. Er moet meer geluisterd worden naar mensen die vertellen over wat ze meemaken. Als ik advies geef luister ik dan ook niet alleen naar wat de grootste groep zegt, maar ook naar wat de minderheden zeggen. Maar echt wakker liggen doe ik niet zo vaak, ik slaap best wel snel.”

3. Welk boek zou je iedereen aanraden?

“Het zijn er een paar eigenlijk. Misschien een beetje een cliché, maar ik denk aan The 48 Laws of Power van Robert Greene. Het is een heel bekend boek, dat veel inzichten geeft over hoe mensen met elkaar omgaan. Historische inzichten, hoe mensen aan de macht zijn gekomen en hoe mensen die aan de macht zijn overleven. In de VS is het boek in veel gevangenissen verboden omdat ze bang zijn dat gevangenen ervan leren hoe ze cipiers kunnen manipuleren.”

4. Wat weten maar weinig mensen over je?

“Dat ik viool gespeeld heb. En dat ik DJ. Nee, ik sta daar niet mee op feesten. Het is meer een hobby van mijzelf. Viool spelen doe ik nu eigenlijk niet, maar ik zou er wel weer aan willen beginnen.”

5. Welke serie kijk je om te ontspannen?

“Prison Break. Dat blijft een geweldige serie. Ik heb die al een stuk of zeven keer gekeken en ik ga niet beloven dat ik hem niet nog een keer ga kijken. De verhaallijn is heel sterk en er wordt heel veel aandacht besteed aan details. Toen ik het voor de tweede of derde keer keek, zag ik details die me eerder nog helemaal niet opgevallen waren. Maar daarnaast is het gewoon heel vermakelijk.”

6. Wie is jouw grote voorbeeld en waarom?

“Die vraag vind ik heel lastig. Ik idoliseer niet echt mensen. Ik heb wel veel respect voor Sylvana Simons. Zij is de eerste zwarte fractieleider in de Tweede Kamer. Ze opent heel veel deuren voor gekleurde mensen om in de toekomst actief te worden in de politiek.”

7. Waar krijg je een kort lontje van?

“Als ik het gevoel heb dat ik niet serieus genomen word. Of als ik iets aan het uitleggen ben en merk dat er niet naar mij geluisterd wordt.”

8. Wat moet er echt anders aan de universiteit?

“Ik heb het gevoel dat er nog veel meer naar studenten geluisterd kan worden op de universiteit. De universiteit hoort er echt voor de studenten te zijn. Ik hoop daar dit jaar mijn bijdrage aan te kunnen leveren.”

9. Wat zou je eigenlijk meer moeten doen?

“Ik ben sinds een tijdje weer begonnen met wandelen in het bos en boeken lezen. Ik merk dat dat mij rustiger maakt, het is goed voor mijn mentale gezondheid. Dat zou ik zeker meer moeten doen.”

10. Wat is je favoriete plek op de campus?

“De tweede verdieping van de bibliotheek, de stille afdeling. Ik heb soms moeite om me echt te concentreren en dan is het heerlijk om geen last te hebben van geklets om je heen.”

11. Wat zijn je plannen voor na je studie?

“Dat is een lastige. Ik wil heel veel. De politiek vind ik interessant, maar de juridische kant boeit me ook heel erg. Promoveren zou ik misschien ook heel leuk vinden. Het moet allemaal nog blijken hoe ik verder ga.”

12. Netflix of lezen?

“Ik vind allebei heel leuk. Maar als het om echt relaxen gaat, kies ik toch voor Netflix. Voor mijn studie lees ik al heel veel, daarna is het toch leuker om even je verstand op nul te zetten.”

13. Online of Offline?

“Als het om colleges gaat: online. Ik denk dat de wereld zeker daarheen gaat. Het is natuurlijk belangrijk om regelmatig rust te pakken en even offline te gaan, maar in principe heb ik alles liever online. Dat er de afgelopen jaren zoveel online was, vond ik heel prettig. Niet omdat ik ‘er dan niet naartoe hoef’, maar om even terug te kunnen kijken. Of als je je even niet kunt concentreren, dat je het even op pauze kunt zetten en daarna verder kunt gaan.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.