‘De migrant’ zit naast je in de collegebank

‘Hoe is dit nog uit te leggen aan onze bevolking?’ Zo begint een tirade van de conservatief-rechts (extreemrechts, zo je wilt) Tom de Nooijer in het radioprogramma BNR Breekt. Asielzoekers krijgen volgens hem ‘van alles gratis’, terwijl ‘onze eigen bevolking’ lijdt en ‘van het gas af moet’. Het is volgens De Nooijer allemaal ‘ontzettend wrang’ omdat hij die ochtend in de krant heeft gelezen dat het migratiesaldo van dit jaar op 215.000 mensen uit komt.

De video waarin De Nooijer zijn uitspraken deed vond veel weerklank in de rechtse echokamer op Twitter en is al meer dan 200.000 keer bekeken. Wie niet oplet zou denken dat de gelovige De Nooijer niet alleen een Oldebroeker onheilsprofeet is, maar ook nog eens gelijk heeft, en dat we onze eigen mensen alleen nog maar kunnen helpen door de deur dicht te houden voor al die asielzoekers.

Niets is echter minder waar. Nog op de dag waarop De Nooijer zijn fatalistische vertoog hield kondigde de regering een miljardenverslindend energieplafond plus extra compensatie aan, waardoor – volgens de regering in ieder geval – niemand in de kou komt te zitten.

Ook als het gaat over het migratiesaldo gaat De Nooijer veel te kort door de bocht. In dezelfde week maakte het CBS namelijk de immigratie en emigratiecijfers van 2021 bekend. Het hoge migratiesaldo wordt voor het overgrote deel veroorzaakt door Oekraïners: er zijn er inmiddels zo’n 80.000 in Nederland.

Het aantal asielaanvragen is wellicht vanwege de afnemende bezorgdheid om corona dit jaar wat hoger dan de afgelopen jaren, maar nog steeds veel lager dan in ‘topjaar’ 2015, waarin de oorlog in Syrië duizenden mensen naar Europa deed vertrekken. Ruim veertigduizend oorlogsvluchtelingen streken er destijds al dan niet tijdelijk neer in Nederland.

Wie de migranten dan wel zijn? Naast Nederlanders die terugkeren uit den vreemde, wordt de grootste groep immigranten al jaren gevormd door Europeanen, met name Polen, Roemenen en Duitsers, en Aziaten, naast Syriërs vooral Chinezen en Indiërs. Het zijn stuk voor stuk landen die in de top staan als het gaat om buitenlandse studenten die in Nederland studeren. Duitsland staat daarbij veruit aan kop, maar ook Roemenië en China zitten in de top 5.

Vorig jaar begonnen er 42.000 internationale studenten aan een studie in Nederland. De alomgedeelde verwachting van universiteiten is dat het er dit jaar nog veel meer zijn. Het aantal asielzoekers komt daar niet eens bij in de buurt.

Bij politicologie aan de UvA was vorig jaar al tweederde van de eerstejaars een internationale student. Ik zou politicologiestudent Tom de Nooijer willen aanraden eens wat meer om te kijken in zijn collegezaal. ‘De migrant’ zit namelijk gewoon naast hem.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.