Gedupeerde huurders spannen collectieve rechtszaak aan tegen De Huissleutel

Gedupeerde huurders spannen collectieve rechtszaak aan tegen De Huissleutel

Huurder Tijs Hofmans spant een rechtszaak aan tegen het Tilburgse woningbemiddelingsbureau De Huissleutel. Namens hemzelf en een flink aantal andere huurders. Met de zaak wil Hofmans de bemiddelingskosten terugkrijgen die hij en honderden mede-huurders onterecht hebben betaald bij het tekenen van hun huurcontract.

Tijs Hofmans

Vorig jaar kwam de zaak rond de onterecht gedeclareerde kosten al in het landelijke nieuws, toen #BOOS presentator Tim Hofman (geen familie) zich met de zaak bemoeide. De Huissleutel vroeg onterecht bedragen vanaf 300 euro aan mensen die een kamer zoeken en dat mag niet meer volgens de wet.

Toch betalen aspirant-huurders die extra kosten vaak wel, liet het BNNVARA-programma zien. Omdat ze de wetgeving niet kennen, of omdat ze bang zijn dat ze de woonruimte anders niet toegewezen krijgen. Daarmee profiteert De Huissleutel van de krapte op de woningmarkt en verrijkt zich op een illegale manier.

Geld niet zomaar terug

Gedupeerden krijgen hun geld niet zomaar terug. Daarvoor moeten ze eerst een rechtszaak aanspannen. Tijs Hofmans zag aanvankelijk af van de gang naar de rechter, vanwege de kosten voor een advocaat en juridische kosten van de zaak zelf. Maar nu heeft hij een oproep gedaan voor een collectieve zaak tegen De Huissleutel. Daarvoor heeft hij al 155 aanmeldingen via zijn website. Hofmans heeft ondertussen een advocaat in de arm genomen die de zaak gaat voorleggen aan de rechter. Gedupeerden kunnen zich nog steeds melden bij Tijs.

Hofmans: “Juridisch gezien is het niet ingewikkeld. De Huissleutel is in overtreding, heeft dat zelfs toegegeven en heeft al een boete gehad van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Nu moeten we gaan inventariseren om welke bedragen het gaat. Daarvoor moeten we simpel gezegd de bonnetjes verzamelen. Zodra die inventarisatie klaar is, kan de advocaat naar de rechter.”

Collectieve zaak

Een collectieve zaak is eigenlijk helemaal niet moeilijk, heeft Hofmans zich laten uitleggen: “Je stelt een dagvaarding op met een overtreding en daaronder zet je alle namen van degenen die zich gedupeerd voelen. We hebben nu 155 aanmeldingen, waarvan 90 mensen kunnen aantonen dat ze die onterechte kosten hebben betaald.” Dat komt neer op een bedrag van circa 27.000 euro. De meeste huurders hebben 302,50 euro betaald, maar er zijn ook mensen die wel rond de 800 tot 900 euro hebben afgerekend.

Veel steun

Hofmans kan op veel steun rekenen van mensen uit zijn omgeving, maar ook van onbekenden. Zo zijn er rechtenstudenten die graag mee willen werken en Hofmans kent zelfs een deurwaarder die wil adviseren. Veel werk is het nu nog niet, aldus Hofmans: “Af en toe een avondje de database bijwerken, dat is alles.” Hij heeft ook hulp gehad van de Rechtswinkel, alleen starten zij geen collectieve procedures.

Wanneer de rechtszaak is, kan Hofmans nog niet precies zeggen, maar hij heeft goede hoop op een positieve afloop. Wel blijft hij cynisch over de praktijken van De Huissleutel en andere bemiddelaars: “Zolang er sprake is van een woningtekort zullen dit soort bedrijven profiteren van huurders die snel woonruimte nodig hebben. Het is gewoon een verdienmodel. Huurders nemen meestal hun verlies en wanneer je de boete eraf trekt, houden dat soort bemiddelaars er toch een behoorlijke winst aan over.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.