Rechtenstudent Bram ‘Crocodile’ van Haaren vindt uniek fossiel in Colombia
Rechtenstudent Bram van Haaren heeft zijn bachelor Global Law in Tilburg op een haar na afgerond, en nu al een eerste spannende wetenschappelijke ontdekking gedaan. Opmerkelijk genoeg is het er eentje op het gebied van de paleontologie. Hij heeft een fossiel gevonden van een mogelijk tot nu toe onbekende soort krokodil, tijdens een fieldtrip door de Tatacoa woestijn in Colombia.
Even ertussenuit, dacht Bram van Haaren (21), aan het einde van zijn bachelor Global Law. En waarom zou je dat dan niet doen met een exchange in Colombia? “Ik wilde wel iets nuttigs doen, zoals Spaans leren. En er waren hier een paar vakken die me erg leuk leken, die ik ben gaan doen. Zoals Paleontologie, maar ook Neuropsychologie, Historia de Colombia en Latin American Case Studies.”
Vanuit Medellín vertelt Van Haaren over zijn ontdekking: “Mijn leraar Paleontologie nodigde een medestudent en mij uit om mee te gaan op een fieldtrip van vijf dagen in de Tatacoa woestijn. Ik dacht dat het een paleontologietrip was, maar dat bleek niet te kloppen. We bleken met een ecologieklas op pad te gaan. We keken vooral naar ecosystemen en we kregen uitleg over rotsformaties. We gingen niet specifiek naar fossielen op zoek.”
Grappen
Maar zelfs wie niet zoekt, kan toch vinden, zo blijkt uiteindelijk: “Een dag hadden we zeven uur in de brandende woestijn gelopen en we waren heel erg moe. Ik wilde de andere studenten aan het lachen maken, dus ik zei: ik ga fossielen zoeken. Ik leende een hamer van een medestudent en sloeg daarmee voor de grap tegen een rots. Maar toen ik naar beneden keek zag ik een steen liggen. Ik had niet meteen door dat het een fossiel was. Een van de begeleiders, de directeur van een museum, zag wat het was. Een stuk schedel met een stuk wervelkolom van een krokodil.”
Onbekend
“Zo een had hij nog nooit eerder gezien. Waarschijnlijk is het iets heel bijzonders, hij denkt dat het misschien wel een compleet nieuwe soort is. Een onbekend soort kaaiman die daar 13 miljoen jaar geleden in het miocene tijdperk geleefd heeft. Het fossiel ligt nu in dat museum. Later zijn ze nog naar de vindplaats teruggegaan en hebben een ander stuk gevonden dat erop aansluit. Rond mei komt daar dé kaaiman-specialist van Zuid-Amerika naar toe om ze verder te onderzoeken.”
De vondst heeft er in ieder geval voor gezorgd dat Van Haaren zich over het vak Paleontologie geen zorgen meer hoeft te maken. “De docent is helemaal fan van mij nu.” Toch is hij niet van plan om zich verder in de bottengraverij te storten. “Het is heel interessant, ik heb er veel van geleerd. Ook over geologie. Maar het is niet iets wat ik mijn hele leven zou willen doen. Ik had het vak gekozen omdat ik dino’s heel interessant vind. Dat was eigenlijk een slecht idee, want we hebben het nog geen één keer over dinosaurussen gehad.”
‘Ik had het vak gekozen omdat ik dino’s heel interessant vind. Dat was eigenlijk een slecht idee’
Brams exchangesemester in Colombia loopt in november af. Daarna wil hij nog een paar maanden rondreizen in Zuid-Amerika, of misschien wel Midden-Amerika, ‘ik weet nog niet waarheen’. Daarna ligt een master voor de hand, maar ook daar wil hij nog even over nadenken. “Het zou kunnen dat ik weer naar Tilburg kom, voor Law en Technology.”
Naam gemaakt
Tegen die tijd zal de Brabantse jurist misschien ook te horen krijgen hoe bijzonder het fossiel die hij in de Colombiaanse woestijn vond in werkelijkheid is. Is het daadwerkelijk van een onbekende soort? En zo ja, hoe zal die dan gaan heten? Van Haaren: “Ik mag daar niet over beslissen. Ze hebben me verteld dat het gebruikelijk is dat een nieuwe soort wordt genoemd naar de persoon die die gevonden heeft of naar de plek van de vondst. De kans bestaat dus dat die soort mijn naam krijgt.”