Een duurzame reiskostenvergoeding: wat betekent dat voor medewerkers?

Een duurzame reiskostenvergoeding: wat betekent dat voor medewerkers?

De vergoeding voor reiskosten gaat op de schop. Vanaf 1 januari 2023 zal de universiteit alleen nog reiskosten uitkeren voor duurzaam woon-werkverkeer, zoals fietsen en reizen met het openbaar vervoer. Tegelijk worden de bestaande regels voor vergoeding van een fiets of verhuiskosten verruimd.

reiskosten
Station Tilburg. Beeld: Univers

Zo kregen forensen van buiten het rayon Tilburg tot nu toe een Reiskostenvergoeding A, een maandelijkse vergoeding voor kosten woon-werkverkeer en verhuizing. Het maakte niet uit of je met de auto of met het OV naar Tilburg kwam. Maar die regeling gold slechts voor vier jaar. Daarna konden medewerkers hun reiskosten woon-werkverkeer fiscaal voordelig uitruilen in het keuzemodel (Reiskostenvergoeding B).

In de nieuwe reiskosten woon-werkverkeer regeling kan elke medewerker kiezen voor een zogenaamde NS-Businesscard of voor een wandel- of fietsvergoeding. Daarmee komen oude regelingen zoals Reiskostenvergoeding A en B te vervallen. En die NS-kaart blijft ook na vier jaar gewoon geldig. De nieuwe kaart van de spoorwegen is ook geldig in de spitsuren, wat dus meer ruimte geeft voor forensen.

Verduurzaming

De universiteit zegt met deze ingreep voorop te lopen in de verduurzaming. En dat mag ook wat extra kosten, want de nieuwe regels zijn zeker niet bedoeld als een bezuiniging, benadrukt Programma- en Informatiemanager Maurice Driessen. Bestaande regelingen, zoals de fiets- en verhuiskostenvergoeding, worden zelfs verruimd.

Ook de lockdowns en het nieuwe hybride werken, als gevolg van de coronapandemie, vormen geen aanleiding voor het nieuwe groene beleid, aldus Driessen. De plannen voor een andere vergoeding dateren al van voor de pandemie. Al draagt het thuiswerken natuurlijk wel bij aan een duurzamere manier van werken.

In eerste instantie gaat de werkgever het komende half jaar het reisgedrag van medewerkers in kaart brengen. En voor speciale categorieen van werknemers die moeilijk zonder de auto op het werk kunnen komen, geldt een overgangsregeling van twee jaar, waarin medewerkers uitgedaagd worden om naar alternatieve duurzame oplossingen te kijken.

Voor meer informatie kunnen medewerkers terecht op de pagina Vergoeding woon-werkverkeer vanaf 2023 van Tilburg University.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.