Gelukkig door ontmoetingen in de kerk: ‘Als iemand vol sympathie naar jou kijkt, voel je je beter’

Gelukkig door ontmoetingen in de kerk: ‘Als iemand vol sympathie naar jou kijkt, voel je je beter’

Onafhankelijkheid leidt tot eenzaamheid, betekenisloosheid en verveling. Niet tot geluk en vrijheid, betoogt universiteitspastor Michiel Peeters. Hij vertelt erover in de nieuwste aflevering van de podcast Univers Audio: “Studenten vragen zich af wat het leven de moeite waard maakt.”

De Maranathakerk aan de Professor Cobbenhagenlaan. Beeld: Jan Korpershoek

Universiteitspastor Michiel Peeters runt het studentenpastoraat in de Maranathakerk nabij de campus. Studenten kunnen daar terecht voor een goed gesprek of een filmavond. Maar ook om met anderen te studeren of te eten.

Fundamentele levensvragen

Volgens Peeters zitten de studenten die de kerk binnenlopen soms niet lekker in hun vel. Zij lopen vast op verschillende vlakken in het leven. Bijvoorbeeld omdat het niet goed gaat met hun studie of relatie. Maar meestal is het concrete probleem waarmee zij aankloppen slechts het topje van een ijsberg waaronder een groter probleem schuilgaat: “De studenten die binnenlopen zijn op zoek naar antwoorden op fundamentele levensvragen. Zij vragen zich veelal af wat het leven de moeite waard maakt.”

Ontmoetingen met andere studenten zijn volgens Peeters heel belangrijk: “Het is een eerste stap in de goede richting. Als iemand vol sympathie naar jou kijkt, voel je je beter. Denk bijvoorbeeld aan de blik die de meeste opa’s en oma’s hun kleinkinderen geven: zij zijn blij om hun kleinkinderen te zien. Daarvoor hoeven de kleinkinderen in wezen niets te doen. Het is onvoorwaardelijk en dat maakt het prettig om bij deze mensen te zijn. Dat gevoel proberen wij in de kerk ook te faciliteren.”

Deze sympathie staat volgens hem volledig los van prestaties of gedragingen: “Door samen te komen in de kerk, films te kijken en boeken te lezen kunnen studenten iets met elkaar delen dat hen raakt. Zij leggen aan elkaar uit waarom een bepaalde scene uit een film of boek hen ontroert en komen hierbij tot de kern van henzelf.”

Betekenis van geluk

Geluk ligt volgens Peeters verscholen in het collectief samenzijn en niet in een individualistische levenshouding: “Een Zweedse documentairefilm (The Swedish Theory of Love, red.) laat een sociaal experiment zien waarin men onderzoekt of onafhankelijkheid – waarbij mensen geen verplichtingen of banden met elkaar hebben – leidt tot geluk. Dat blijkt niet zo te zijn. De documentairefilm laat juist zien dat onafhankelijkheid vooral resulteert in eenzaamheid, betekenisloosheid en verveling.”

Ook de technologische en economische vooruitgang die de mensheid de afgelopen eeuw heeft geboekt, komt volgens Peeters de maatschappij niet volledig ten goede: “De samenleving heeft zich gericht op alles wat meetbaar is. Hierdoor is men uit het oog verloren dat de mens meer behelst dan alleen datgene wat meetbaar is.”

Het leven draait volgens hem naast technologie en economie ook om liefde, vertrouwen, ideeën en goedheid: “Dat is niet meetbaar, maar wel essentieel. Als ik wil weten hoeveel boeken er in de bibliotheek zijn, kan ik ze tellen. Maar als ik iemand wil leren kennen, moet ik daar tijd in investeren. De deuren van de Maranathakerk staan daarom altijd open voor nieuwe ontmoetingen.”

Wil je meer weten over het verhaal van Michiel Peeters? Beluister de podcast:

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.