De tol van alcohol

‘Alcohol doet iets geks met je. Je volgt het nieuws niet meer en laat de belangrijkste bijzaak in je studententijd versloffen: de studie zelf.’

Uitgelaten lopen we het theater uit. Mijn huisgenoot kijkt me vrolijk aan.

‘Snap jij nou dat we hier vroeger nooit heen gingen?’

Het voelt een beetje alsof we Tilburg aan het herontdekken zijn. Gewapend met een ‘We Are Public’-pas blijkt er een ontzettend ruim aanbod te zijn aan theater, (arthouse)films, kunst, muziek, spoken word en dans. Allemaal vormen waar we tijdens onze actieve studententijd niet alleen niet heen gingen, we wisten überhaupt niet dat onze kleine stad dit te bieden had.

Allebei hebben we tijdens onze studententijd in een soort wolk geleefd. Dat heeft de vorm van een bubbel met het uitzicht van een mistige winterochtend. Gemene deler in onze studententijd? Alcohol.

Jarenlang lieten we ons meevaren in het ritme van de actieve student. Dat betekende minimaal twee keer doordeweeks de stad in, maar in de praktijk gingen we vaker. Socialiseren moest je immers met al je sociale verbanden en je krijgt je dispuut, commissie, studievrienden, jaarclub, sportteam en huisgenoten niet elke week in twee avonden gepropt.

Het weekend dan? Nee, dan moest je in theorie naar je ouders kunnen. Bovendien werden de ‘speciale gelegenheden’ in het weekend georganiseerd. Een gala of een datediner op maandagavond is immers ook geen porem.

Maar gelukkig bleef het bij de avonden toch? Ja, behalve in het voorjaar wanneer er tig sporttoernooien (let wel, dit is een misleidende term) op de kalender staan. Ook de rest van het jaar dien je op te passen voor aangesmeerde anytimers en voor flessen ice in je wasmachine.

Alcohol doet iets geks met je. Het ontwricht je routine en zorgt voor desoriëntatie. Het maakt dat je het nieuws niet meer volgt, geen tijd meer vrijmaakt voor eventuele interesses en zelfs de belangrijkste bijzaak in je studententijd wat laat versloffen: de studie zelf.

Begrijp me niet verkeerd. Ik heb een prachtige studententijd gehad. Ik heb me op sociaal gebied ontwikkeld op een manier die ik vooraf niet voor mogelijk had gehouden en ik ben (vrij letterlijk) alle schaamte inmiddels wel voorbij. Maar wat had ik me achteraf gezien graag wat vaker losgetrokken van het stereotype, romantische beeld van de losgeslagen student en meer tijd vrijgemaakt voor de dingen die ik voor mijn studententijd (en daarna) zo waarderen kon.

Cultuur is echt enorm betaalbaar. Dat geldt al helemaal voor studenten, die bovendien bij uitstek nog de ruimte hebben in hun agenda om dit te ontdekken. Zie het als een goedmakertje voor die getroubleerde, mishandelde geest, die na 248 avonden in Brandpunt echt wel wat uitdagendere prikkels verdiend heeft. En neem nou van me aan. Het maakt Tilburg nog zo veel mooier.

Thomas Kaufmann is alumnus van Tilburg University

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.