Lokale politiek: ‘Stoffig imago en praktische drempels houden jongeren weg’

Lokale politiek: ‘Stoffig imago en praktische drempels houden jongeren weg’

Jongeren zijn moeilijk bij de lokale en regionale politiek te betrekken. Student Sem Huisman en universitair docent Julien van Ostaaijen onderzochten waarom dat zo is en hoe politieke partijen jongeren wel aan zich kunnen binden: ‘Iets praktisch als reiskosten kan al een rol spelen.’

Sem Huisman. Foto: Jack Tummers

Het duurt even voordat de digitale verbinding met Sem Huisman (2002), derdejaars student Bestuurskunde en ooit stagiair bij een gemeente, goed tot stand komt. Daarom vertelt Julien van Ostaaijen, universitair docent Bestuurskunde, in zijn werkkamer alvast dat Huisman één van de drie studenten is met wie hij het onderzoek uitvoerde. Graag wil hij daarom ook de namen van Matt Kanters en Naomi Kuijpers genoemd hebben.

Het is duidelijk dat de docent de credits graag aan zijn studenten geeft: ‘Ik speelde slechts een coördinerende rol. Omdat het onderzoek over jongeren gaat, werd de uitvoering een combinatie van mijn ervaring en hun frisse onderzoeksinzichten. De resultaten zijn gebundeld in het boekje: Van drempel naar daad. Jongeren en de lokale en regionale politiek.

Waarom is het zo moeilijk om jongeren bij lokale en regionale politiek te betrekken?

Huisman: ‘Jongeren hebben beperkt de tijd omdat ze veel andere verplichtingen hebben, zoals school, werk en het onderhouden van persoonlijke relaties. Ook heeft de politiek bij veel jongeren een stoffig imago. Verder zijn er praktische drempels. Denk aan de reistijd, reiskosten en het feit dat er te weinig rekening wordt gehouden met de praktische wereld waarin jongeren leven. Een initiatief voor studenten zal bijvoorbeeld niet snel aanslaan als dit midden in een tentamenweek plaatsvindt.’

Het lukt studie- en studentenverenigingen wel om jongeren actief voor hun vereniging te krijgen. Wat is het verschil met politieke partijen?

Van Ostaaijen: ‘Omdat bovenstaande drempels daar niet gelden. Daarnaast trekken jongeren weer andere jongeren aan. Je hoort al snel van elkaar hoe leuk een studievereniging is, maar niet hoe leuk de politiek kan zijn. Bovendien moet het om thema’s gaan die bij je passen. Jongeren hebben vaak het idee dat politiek niet gaat over dingen die hen interesseren.’

Wat werkt wel om jongeren bij de lokale en regionale politiek betrokken te krijgen?

Huisman: ‘Onder andere door jongeren er op een laagdrempelige manier bij te betrekken. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik van sociale media en het hanteren van een buddy-systeem. Bij zo’n buddy-systeem weten jongeren dat ze gesteund worden door een mentor.

‘Zichtbaarheid op straat en sociale media zijn belangrijk, evenals een goede uitstraling. Een actieve partij die borrels en uitjes organiseert, trekt jongeren aan die andere jongeren kunnen benaderen. Zo zorg je voor verbinding met een leuke groep.

‘Jongeren kunnen gemotiveerd raken als een onderwerp hen raakt. De discussie over het stikstofbeleid is daar een voorbeeld van. Dit was voor veel jongeren een externe prikkel om intrinsiek gemotiveerd te raken en bijvoorbeeld te gaan demonstreren. Als je met studenten praat over hun studieschuld zal dit onderwerp hen aanspreken. Dus als je jongeren bij de politiek wilt betrekken, moet je ook kijken naar de behoeftes en interesses van deze groep.’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.