Miryam Amalou: ‘Ik moet mezelf aanleren om rustmomentjes te pakken’

Miryam Amalou: ‘Ik moet mezelf aanleren om rustmomentjes te pakken’

De ramadan is een tijd van niet eten én van reflectie. Een goed moment om kennis te maken met Miryam Amalou, voorzitter van de moslimstudentenvereniging MSA Tilburg en psychologiestudent. Ze heeft twee katten en kijkt graag naar chocola, wat houdt haar verder bezig?

Miryam Amalou. Beeld: Jack Tummers

Waar ben je het meest trots op?

‘Dat is een hele lastige vraag. Misschien de groei van MSA Tilburg. Ik ben er al in het begin bijgekomen. Daarna zijn we steeds gegroeid en we kunnen nu steeds meer mensen een plekje bieden waar ze zich thuisvoelen. Ik denk dat ik daar een bijdrage aan heb geleverd. Nu hebben we regelmatig evenementen waar zestig mensen bij kunnen zijn en bij de grootste zijn soms wel honderdvijftig mensen aanwezig.’

Waar dagdroom je over?

‘Meestal over rust en vakantie. Behalve mijn studie en MSA, werk ik drie dagen voor KPN en daarnaast heb je ook nog het gewone leven. Dus ik wil ook wel eens uitrusten van die drukte. Bijvoorbeeld met minivakanties, met mijn ouders naar Zuid-Spanje of Zuid-Frankrijk.’

Welk boek zou je iedereen aanraden?

‘Ik heb niet een boek dat ik echt iedereen kan aanraden. Zelf heb ik het meest gehad aan Reclaim your heart van Yasmin Mogahed. Dat is een zelfhulpboek gericht op de Islam over persoonlijke ervaringen. Je leert jezelf ontdekken en hoe je om kunt gaan met moeilijke situaties. Misschien kan iedereen wat aan dit boek hebben, maar voor mij is het leuk dat ik er dingen uit de Koran in terugvind.’

Je hebt een onverwachte vrije middag, hoe besteed je de tijd?

‘Het is nu ramadan, dus dan ben ik meestal bij mijn ouders. Helpen met eten maken, boeken lezen of de Koran. En anders zou ik ook als eerste tijd spenderen met mijn familie.’

Wat weten maar weinig mensen over jou?

‘Hoe ik aan mijn twee katten gekomen ben. Mijn vader had dat liever niet. Eigenlijk zijn we allemaal allergisch voor katten, vooral hij. Maar nadat ik er met hem over had gesproken, ben ik de volgende dag toch gaan kijken naar een kitten. Ik wilde er eigenlijk één, maar de laatste uit het nestje wilde ik niet achterlaten. Toen mijn vader thuiskwam en er ineens twee kleine katten rondliepen was dat een grote verrassing. Hij doet wel alsof hij er niets om geeft, maar ik denk dat hij de katten steeds leuker vindt.’

Wat zou algemene kennis moeten zijn (maar is het niet)?

‘Dat je niet meteen hoeft te bepalen wie of wat je wilt worden. Volwassen worden gaat ook na je achttiende door. Ik ben nu vijfentwintig en ik ben nog aan het kijken waar ik heen wil.’

Je huis staat in brand en je kunt maar één bezitting redden. Wat neem je mee?

‘Dat is al eens gebeurd. Geen brand, maar er was een gaslek in de straat en we moesten meteen het huis uit. Het eerste wat ik deed was een kat in een deken meenemen. Daarna heb ik de andere natuurlijk meteen gehaald. Ik wil geen enkele kat achterlaten.’

Welke serie kijk je om te ontspannen?

‘Ik hou veel van bakshows. Zoals School of Chocolate op Netflix. Daarin worden hele beeldhouwwerken van chocolade gemaakt. Het is heel relaxt om te zien hoe ze dat doen. Het is iets om te kijken en niet om zelf na te doen. De dingen die ze maken zijn niet bepaald simpel.’

Wie is jouw grote voorbeeld en waarom?

‘Dat is mijn vader. Hij is altijd blijven doorleren. Hij werkt als geestelijke verzorger in het gevangeniswezen, maar daarnaast is hij blijven studeren. Hij probeert ons ook altijd goed te steunen en het naar de zin te maken. Ik heb een echt goede band met mijn vader.’

Wat moet er echt anders aan de universiteit?

‘Hoe streng het kan zijn bij examens. Bijvoorbeeld bij te laat komen door onmacht. Omdat er bijvoorbeeld een persoon of een boom op het spoor was. Dan kan het gebeuren dat ze je niet meer binnenlaten. Je verliest dan een hele tentamenkans. We hebben het een keer meegemaakt met een hele groep studenten, ook door een boom op het spoor. Dat is eigenlijk niet eerlijk, je kunt daar zelf helemaal niets aan doen, maar toch is je tentamen in gevaar.’

Wat zou je eigenlijk (meer) moeten doen?

‘Rustmomentjes pakken. Ik heb nog wel eens de neiging om te blijven doorgaan en mezelf weg te cijferen. Ik kan soms zelfs mijn slaap opofferen omdat iemand me wat vraagt. Ik moet het mezelf aanleren om toch even een rustmomentje te pakken. Dan kun je daarna doorgaan met nieuwe energie, in plaats van op de reservetank.’

Engels of Nederlands?

‘Engels. Ik heb een Nederlandse track gekozen. Maar uiteindelijk blijkt mijn voorkeur toch wel sterk naar het Engels te gaan. Nu zijn de colleges en tentamens in het Nederlands, maar de meeste literatuur is in het Engels. Ik vind dat niet lastig, zelf denk ik ook vaak in het Engels. Met sommige vrienden spreek ik half Nederlands, half Engels. En bij MSA zitten veel internationals.’

Nooit meer vlees of nooit meer vliegen?

‘Gaat dat alleen over vlees, of ook over kip? Als het gaat over biefstuk, dan nooit meer vlees eten. Maar zonder kip… Als je kijkt naar vleesvervangers, die worden beter. Dus misschien dan toch nooit meer vlees. Maar ik blijf het lastig vinden. Vlees is iets wat ik dagelijks eet en ik vlieg niet iedere dag.’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.