Twee keer koken

Columnist Judith Zijdenbos komt tot een schokkende ontdekking. Het is 2023, maar er wordt nog altijd verwacht dat een vrouw in de keuken staat.

Judith Zijdenbos. Beeld Ton Toemen

Om medische redenen volg ik een aantal maanden een eliminatiedieet. Ik laat telkens producten weg, voeg ze weer toe en kijk hoe mijn lichaam hierop reageert. Het is een intensief dieet, waarbij ik zeker aan het begin weinig verschillende voedingswaren mag eten.

Als je me een poos geleden had gevraagd of ik ooit zonder pasta, knoflook, ijs en andere heerlijkheden kon leven, had ik waarschijnlijk dramatisch geroepen dat ik nog liever mijn eigen graf zou graven. Dat blijkt toch niet zo te zijn. Eigenlijk gaat het dieet me als hobby chef zelfs prima af.

Gelukkig bekommeren omstanders zich ook relatief weinig om mijn mentale en fysieke staat tijdens het pittige dieet. Vriendlief daarentegen genereert meer medelijden in onze omgeving, want het is toch wel vervelend voor hem dat zijn vriendin nu niet meer alles kan eten (lees: koken). Menig mens vroeg aan mij het volgende: kook je nu dan twee keer?

Deze vraag deed me denken aan het moment waarop ik besloot geen vlees meer te eten. Ook toen kreeg ik voornamelijk vragen over wat mijn vriend nu dan wel niet moest eten. De arme jongen zou toch zelf een tartaartje in de pan moeten gooien, och moet je je voorstellen dat hij zich verbrandt of iets dergelijks. Vréselijk.

Ironisch genoeg geeft de man in kwestie er zelf allemaal vrij weinig om. Hij eet de meeste knoflookloze kookkunsten wel en anders maakt hij zelf iets. Dat is naar mijn mening ook vrij normaal, al deed de hoeveelheid vragen over ‘twee keer koken’ me toch wat twijfelen aan mijn perceptie van normaal.

De vraag wekte door de herhaling en de inhoud veel irritaties bij me op. Het is toch 2023? Wat feministische golven verder hoopte ik dat het beeld van de vrouw in de keuken inmiddels tot de verleden tijd behoorde, maar helaas.

Ergens is de vraag misschien ook niet zo verrassend, aangezien vrouwen nog steeds veel meer van het onbetaalde (!) huishouden op zich nemen dan mannen. Om alle fulltime werkende alfamannen voor te zijn: ja, dit geldt ook nog wanneer deze onbetaalde uren worden gecorrigeerd met betaald werken, dat zowel veel mannen als vrouwen erbij doen.

Ik wil hiermee niet zeggen dat vrouwen niet in de keuken mogen staan en mannen in de keuken moeten staan, of dat het huishouden altijd precies gelijk verdeeld moet worden. Ik wil hiermee duidelijk maken dat de norm nog steeds ouderwets is. Vragen of iemand twee keer kookt is dat ook. Het zijn een norm en een vraag die naar mijn mening meer bij 1960 passen.

Ik had meer van 2023 verwacht, maar gelukkig mogen vrouwen er nu wel bij werken!

Judith Zijdenbos studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen aan Tilburg University.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.