Has Klerx: ‘We moeten meer naar de campus, we zijn vergeten dat werken ook ontmoeten is’

Has Klerx: ‘We moeten meer naar de campus, we zijn vergeten dat werken ook ontmoeten is’

Wat en wie speelt er op de universiteit? Ontdek het op het jaarlijkse wetenschapsfestival Night University. Er zijn wetenschappers, bijzondere gasten en activiteiten van studieverenigingen rond het thema ‘Let’s play’. Has Klerx, programmamanager van Studium Generale, niet bepaald een stilzitter, speelt zelf vooral muziek af. 

Beeld: Jack Tummers

1. Als je niet op de universiteit zou werken, wat zou je dan doen?

‘Ik denk dat ik dan zakelijk directeur van een kunstmuseum zou zijn. Ik ben geen kunstpaus, maar ik heb wel ideeën over de koers van een museum. Ik kom uit een kunstzinnig gezin, mijn moeder was galeriehoudster, mijn vader dirigent. En ik ben nu eenmaal opgeleid als bedrijfseconoom en beleids- en organisatiesocioloog, dus het past in de lijn.’

2. Waar ben je het meest trots op?

‘Ik heb twee geweldige kinderen. Dochters van 16 en 18 jaar. Of bedoel je in m’n werk? Dat is dan het eerstvolgende project dat op het punt van beginnen staat: Night University. Daar zijn we mee begonnen nadat we met het netwerk van alle Studium Generales in Nederland een bezoek brachten aan Berlijn. Eens in de zoveel jaar gaan we naar het buitenland om inspiratie op te doen. Daar was toen de Lange Nacht der Wissenschaften.

‘In het begin maakten we er in Tilburg nog een beetje een culturele variant van, maar dat heeft zich ontwikkeld tot wat het nu is. Het is een sympathieke manier om Tilburgers over de drempel van de universiteit heen te krijgen. En voor studenten en medewerkers is het een leuke en ontspannen manier om elkaar te ontmoeten, waarbij ze ook familie en vrienden mee kunnen nemen.’

3. Wat is voor jou een perfect avondje uit?

‘Een hapje eten met vrienden of mijn gezin bij m’n favoriete Thaise restaurantje en daarna naar een concert of een keer naar Willem II. Afsluiten met een paar biertjes, nootjes erbij en het feest is compleet. Als het echt uit de hand loopt en er een goede dj is, dan durf ik ook wel eens een club mee te pakken. Maar dan moet het ook echt een goede dj zijn.’

4. Wat weten maar weinig mensen over jou?

‘Als student was ik in de jaren tachtig en negentig op vrijdagavond jarenlang dj in de legendarische club De Spoel. We zaten als dj’s altijd bovenin in een hokje, waar nauwelijks iemand je zag, dat was wel fijn, dan had je ook niet van die mensen met verzoekjes. Binnenkort is er een reünie, het loopt storm met mensen die erbij willen zijn. Ik mag dan na bijna 30 jaar ook weer eens wat gaan draaien. Ik hoop wel dat het niet verzuipt in nostalgie. De Spoel stond bekend als een plek van vooruitgang en vrijheid en dat koester ik nog steeds.’

5. Welk boek zou je iedereen aanraden?

‘Ik verwijs liever niet naar één boek, dat vind ik doorgaans best gevaarlijk. Je moet jezelf juist verrijken met heel veel verschillende inzichten. Een klassieker die onlangs wel weer even mijn aandacht trok: The Fountainhead van de omstreden filosofe Ayn Rand. Dat boek gaat over vrijheid en de spanning tussen een egocentrisch modernistisch ingestelde maatschappij versus een socio-conformistische samenleving.

‘Het is mooi om jezelf de vraag te stellen waar jij daarin staat, of zou willen staan. En wat je vindt dat goed is voor de samenleving. Daar is een stel jaar geleden een geweldig theaterstuk van gemaakt door Toneelgroep Amsterdam met Ramsey Nasr als de architect Howard Roark.’

6. Je hebt een onverwachte vrije middag, hoe besteed je de tijd?

‘O help, wat ga ik dan doen. Ik denk dat ik dan eerst snel mijn sporttas pak en naar de sportschool ga. Dan kan ik daar bedenken wat ik met de rest van de tijd ga doen. Misschien wat nieuwe muziek opsnorren of een boek lezen, of iets meer tijd nemen voor het koken. Sporten doe ik ook wel zonder vrije middag. Ik ga lekker buiten fietsen of naar de sportschool voor cardio. Dat doe ik zo’n drie à vier keer per week. Beetje onderhoud.’

7. Stel, je hebt een tijdmachine. Naar welk tijdvak reis je terug en met wie zou je koffie willen drinken?

‘Ik ben toch wel benieuwd naar het Athene van 300 voor Christus. Koffiedrinken met Plato, over de vraag hoe je samen moet leven, of hoe je een samenleving beter organiseert. Ik ben ook benieuwd hoe hij tegen de samenleving van nu aan zou kijken. En ik zou wel een koppie koffie willen drinken met Gorbatsjov, en het hebben over de Russische ziel en hoe hij dacht dat die op een Westers spoor zou kunnen komen.’

8. Welke serie kijk je om te ontspannen?

‘Geen. Netflix vind ik echt zonde van de tijd, ik heb wel eens wat gekeken, maar het gaat maar door en door. Nieuwsprogramma’s als Nieuwsuur en Buitenhof, die vind ik interessant en soms documentaires. Ook een beetje voetbal af en toe. Netflix voelt toch een beetje alsof je naar een snackbar gaat, terwijl je ook naar een sterrenrestaurant kunt.’

9. Waar krijg je een kort lontje van?

‘Ik heb moeite met mensen die voortdurend verwijzen naar de regeltjes en naar hun werktijden. Je moet ook dingen voor mekaar kunnen krijgen, dat moet vaak op basis van vertrouwen en een beetje doorzetten.’

10. Wat moet er echt anders aan de universiteit?

‘Volgens mij moeten we weer meer naar de campus. Ik denk dat we na corona zijn vergeten dat werken ook ontmoeten is. Jan en alleman zit thuis tegenwoordig. Ik kan thuis ook rustig zitten, maar als je dat doet mis je een hoop interactie en ideevorming. Een universiteit is een biotoop voor kennisuitwisseling. Niet alleen voor wetenschappers en studenten, maar ook voor ondersteunend personeel. Als Studium Generale proberen we dat idee te ondersteunen. Ook met activiteiten als Night University.’

11. Wat zou je eigenlijk (meer) moeten doen?

‘Met vrienden afspreken.’

12. Wat doe je tijdens de vakantie?

‘Het liefst ga ik naar een berggebied, de Alpen of de Pyreneeën. Ik hou vooral van outdoor activiteiten, tegen bergen op fietsen en wandelen. Stilzitten kan ik niet goed, voor strandliggen ben ik veel te onrustig. Ik zit ook in veel bestuurtjes en als ik even tijd over heb, dan werk ik wat bij als ik achterstanden heb.’

13. Netflix of Spotify?

‘Honderd procent Spotify! Wat een feest om daarin te verdwalen! In de coronatijd heb ik door de lockdown mijn oude liefde voor muziek min of meer herontdekt. Ik had daar weer een beetje tijd voor en heb hele avonden kunnen grasduinen in muziek. Daarmee maakte ik weer playlists: ‘Has’s Corona Night Radio’. Het zijn er elf geloof ik.’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.