Waarom we de term ‘grote-mensen-baan’ nooit meer moeten gebruiken

Waarom we de term ‘grote-mensen-baan’ nooit meer moeten gebruiken

‘Een ‘grote-mensen-baan’. Het zijn een paar simpele woorden die heel weinig, maar toch heel veel zeggen. Over succes en mislukking, erkenning en minachting.’ 

Judith Zijdenbos. Beeld Ton Toemen

‘Begin je dan na deze master aan een grote-mensen-baan?’ vroeg een enthousiast niet-meer-precies-te-achterhalen-wat-voor-familielid aan me. ‘Dat weet ik nog niet echt’ mompelde ik terug. Naast het feit dat deze vraag me op confronterende wijze aan de toekomst deed denken zinde de term me niet.

Naast mijn studie werk ik al een aantal jaar in een ziekenhuis waar ik service- en schoonmaaktaken uitvoer. De servicewerkzaamheden zijn het probleem niet, maar de schoonmaakwerkzaamheden vangen regelmatig betrekkelijke blikken. Deze blikken, die meestal een combinatie van laatdunkendheid en medelijden uitstralen, geven me vaak een ongemakkelijk gevoel.

Om dit ongemakkelijke gevoel te onderdrukken, liet ik tijdens mijn werk graag subtiel vallen dat ik nog studeerde. De barmhartige blikken maakten dan plots plaats voor interesse in mijn studie en verdere leven. Totdat ik me realiseerde dat ik, door te benadrukken dat ik nog studeerde, geen haar beter ben. De nadruk leggen op dat dit mijn BIJbaan is, houdt namelijk hetzelfde beeld in stand. Het beeld dat schoonmaken geen fatsoenlijke baan zou zijn.

Het verschil tussen ‘je baan’ en ‘je bijbaan’ is sowieso wat troebel. Daarom gebruikt men graag de term ‘grote-mensen-baan’ om dit verschil wat te verduidelijken. Wat zo’n baan precies inhoudt is ook redelijk onduidelijk, maar uit ervaring kan ik vertellen dat schoonmaken er door algemeen Nederland niet onder wordt geschaard.

Wat de term ‘grote-mensen-baan’ wel duidelijk doet is de grootste kloven blootleggen. Een paar simpele woorden die heel weinig, maar toch heel veel zeggen. Woorden die hoog en laag, succes en mislukking, erkenning en minachting in één ademtocht vatten. Het zijn woorden die we beter niet meer kunnen gebruiken. Werk is werk.

Helaas blijkt de minister van werkgelegenheid deze scheidslijn wel graag aan te willen houden. Betere arbeidsvoorwaarden zoals minder nul-urencontracten gaan niet op voor studenten met een bijbaan. De nieuwe regels leggen nog meer nadruk op de verschillen tussen ‘baan’ en ‘bijbaan’. Ik hoop in elk geval nooit de term grote-mensen-baan in de politiek te gaan horen.

Judith Zijdenbos studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen aan Tilburg University.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.