Vidi-beurzen uitgereikt: twee voor Tilburg University

Onderzoeksfinancier NWO heeft 97 wetenschappers een Vidi-beurs van maximaal 800 duizend euro toegekend. Twee TiU-onderzoekers ontvangen dit jaar een beurs: Tineke Snijders (TSB) en Johan Wolswinkel (TLS). Zij kunnen hiermee de komende vijf jaar hun onderzoekslijn verder ontwikkelen.

Beeld: Brands&People / Unsplash

Wat is de rol van mini-eiwitten bij het ontstaan van hersenkanker bij kinderen? Wat doen stereotypen in online pornografie met de ontwikkeling van jongeren? Hoe kunnen we de productie van groene brandstof efficiënter maken? Allemaal voorbeelden van vragen waarmee 97 ervaren onderzoekers met steun van NWO aan de slag gaan.

Vorig jaar kende NWO een recordaantal van 101 Vidi-beurzen toe. Die piek volgde na een dip tijdens de coronapandemie. Nu zijn er dus vier beurzen minder uitgedeeld. Met 10 beurzen was de Universiteit Utrecht opnieuw het succesvolst.

Twee beurzen voor Tilburgse wetenschappers

Ook Tilburg University viel dit jaar in de prijzen. Universitair docent Tineke Snijders (TSB) ontving een Vidi-beurs voor haar project waarin ze onderzoekt hoe hersenen van baby’s en kinderen visuele informatie gebruiken om taal te leren. Ook onderzoekt ze hoe de hersenen van autistische en niet-autistische kinderen verschillen in hoe ze integreren wat ze zien en horen en hoe dat het begrijpen en leren van taal beïnvloedt. 

Hoogleraar Johan Wolswinkel (TLS) kreeg een Vidi-beurs voor zijn onderzoek naar de gevolgen van openbaarheidswetgeving. Dat is wetgeving die overheden steeds vaker verplicht om beslissingen in individuele gevallen openbaar te maken. In hoeverre is het mogelijk om op basis van die geopenbaarde beslissingen patronen in besluitvorming te ontdekken? En hoe beïnvloedt die nieuwe informatie vervolgens het besluitvormingsproces door overheden en de rechten van burgers daarbinnen? Wolswinkel hoopt er de komende jaren antwoord op te vinden.

Julius Caesar

Voor deze Vidi-ronde beoordeelde NWO de aanvragen van 551 onderzoekers: 304 mannen, 244 vrouwen en 3 genderneutrale aanvragers. Uiteindelijk kregen 54 mannen (56 procent) en 43 vrouwen (44 procent) een beurs. Dat is een honoreringspercentage van 18 procent.

De Vidi-beurzen maken deel uit van het Talentprogramma van NWO. Voor beginnende wetenschappers zijn er de Veni-subsidies, daarna volgen de Vidi-subsidies voor ervaren wetenschappers en de zeer ervaren wetenschappers kunnen een aanvraag indienen voor een Vici-subsidie.

De beurzen ontlenen hun naam aan het bericht dat Julius Caesar in het jaar 47 v. Chr. na een gewonnen veldslag naar de senaat van Rome stuurde: veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon).

Vidi-ronde 2022

Instelling Beurzen
Universiteit Utrecht 10
TU Delft 8
Universiteit van Amsterdam 7
Radboud Universiteit Nijmegen 7
Universiteit Leiden 7
Erasmus MC Rotterdam 6
Rijksuniversiteit Groningen 5
Amsterdam UMC – locatie AMC 5
Vrije Universiteit Amsterdam 5
Erasmus Universiteit Rotterdam 4
Universiteit Twente 4
TU Eindhoven 4
UMC Utrecht 3
Radboud UMC Nijmegen 3
Wageningen Universiteit 3
Tilburg University 2
Amsterdam UMC – locatie VUMC 2
Universiteit Maastricht 2
NIOZ 2
UMC Groningen 1
Leiden UMC 1
Amsterdam UMC 1
CWI 1
NSCR 1
ARCNL 1
Hubrecht Instituut 1
Prinses Máxima Centrum 1
Totaal 97

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.