Frank van Oirschot: ‘Ik kocht mijn buurjongetje om zodat hij mijn lievelingsboek zou lezen’

Frank van Oirschot: ‘Ik kocht mijn buurjongetje om zodat hij mijn lievelingsboek zou lezen’

Zandstormen, armoede, vluchtelingen en klimaatverandering. Medewerker bibliotheekservices, Frank van Oirschot, houdt vooral van spannende verhalen: ‘Het boek Dagen van zand prikkelt al mijn zintuigen. Ik voel de hitte op mijn huid, het zand in mijn ogen en de wind in mijn oren.’

Nederland, Tilburg 05-06-2023. Portret Frank van Oirschot met zijn twee favoriete boeken. Beeld Ton Toemen

Welk boek heeft een onuitwisbare indruk op jou gemaakt?

‘Ik vind het lastig om één boek te noemen dat een onuitwisbare indruk op mij heeft gemaakt. Maar er zijn wel twee boeken die ik erg mooi vind. Het ene boek, Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman heb ik met veel plezier in mijn jeugd gelezen. Het andere boek, Dagen van zand van Aimée de Jong, ben ik pas op een later moment in mijn leven tegengekomen.

‘Het zijn twee totaal verschillende boeken. Kruistocht in spijkerbroek is een historische roman. Het boek gaat over zestienjarige Dolf die door een tijdmachine in het jaar 1212 belandt in een Kinderkruistocht. Een foutje, want hij had eigenlijk een riddertoernooi in Frankrijk willen bijwonen.

Dagen van zand is een graphic novel (ook wel literair stripboek, striproman of beeldroman genoemd, red.) en verbeeldt een periode van droogte en stofstormen in de jaren dertig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten. Deze periode wordt ook wel de Dust Bowl genoemd. Een jonge fotograaf wordt door de Amerikaanse overheid naar het zanderige gebied gestuurd om het fenomeen te fotograferen.’

Waarom maakten juist deze boeken zo’n indruk op jou?

‘Ik denk dat het toch met de avontuurlijke verhaallijnen te maken heeft. Vroeger zat ik bij de scouting. Daar waren genoeg avonturen te beleven. De hoofdpersonages uit beide boeken beleven ieder op hun eigen manier ook de mooiste avonturen.

Zomerserie

Soms slaat een boek in als een komeet. Lees je iets wat je nooit eerder hebt gelezen. En blijf je vol verwondering en verbazing achter. Voor deze zomerserie vroeg Univers verschillende (ex)-medewerkers van Tilburg University naar het boek dat hun wereld veranderde.

‘Hoe fascinerend is het wel niet om te kunnen tijdreizen en rond te kunnen kijken in de Middeleeuwen? Of hoe dapper moet je wel niet zijn om naar een gebied toe te gaan dat geteisterd wordt door zandstormen?’

Is er iets in jouw leven veranderd door het lezen van deze boeken?

‘Het is misschien wat veel om te stellen dat er écht iets wezenlijks is veranderd in mijn leven door het lezen van deze boeken. Toch raken deze boeken mij wel en dat heeft niet alleen maar te maken met het avontuurlijke karakter van de verhaallijnen. Het gaat verder dan dat: er zit een diepere laag in beide boeken.

Kruistocht in spijkerbroek neemt je bijvoorbeeld mee in een wereld vol armoede, honger en wanhoop. Dagen van zand gaat over klimaatverandering, vluchtelingen en overleven. Deze onderwerpen zijn heel actueel en snijden problematische ontwikkelingen aan die ook in Nederland steeds zichtbaarder worden: we hebben dan wel niet te maken met zandstormen, toch is de kans reëel dat we in de nabije toekomst met onze enkels in het water staan. Van dit soort problemen ben ik me – mede dankzij deze boeken – steeds bewuster.’

Is er een passage, zin of illustratie uit een van de boeken die je met ons zou willen delen?

Dagen van zand heeft een illustratie die ik in het bijzonder erg indrukwekkend vind. Daarop is te zien hoe het hoofdpersonage een foto maakt van een zandstorm in Oklahoma. De vormen, lijnen en oranje, gele en zwarte kleuren zijn erg doeltreffend. De illustratie prikkelt al mijn zintuigen. Het zorgt ervoor dat ik de hitte op mijn huid voel, het zand uit mijn ogen wil wegwrijven en de wind in mijn oren hoor blazen.’

Nederland, Tilburg 05-06-2023. Spread uit het favoriete boek van Frank van Oirschot: Dagen van Zand, van auteur Aimée de Jongh.

Wie zou dit boek volgens jou moeten lezen en waarom?

Kruistocht in spijkerbroek heb ik als jongetje van tien jaar oud gelezen. Ik vond het verhaal zó bijzonder dat ik iedereen probeerde te overtuigen om het te lezen. Zo ook mijn buurjongetje. Dat viel niet mee want het heeft mij veel moeite gekost om hem te overtuigen. Uiteindelijk heb ik hem omgekocht met geld en heeft hij het boek gelezen.

‘Ook nu vind ik Kruistocht in spijkerbroek nog steeds erg de moeite waard en zou ik het aan iedereen aanraden. Het is een jeugdroman en leest daarom makkelijk weg. Tilburg University heeft een letterenfaculteit. Dat weten niet veel mensen. Daarom kun je het boek – net als Dagen van zand – gewoon in de bibliotheek van de universiteit lenen.’

Frank van Oirschot is medewerker bibliotheek services – Frontoffice. Samen met zijn collega’s van voor- en achter de schermen zorgt hij voor een optimale dienstverlening binnen de Universiteitsbibliotheek.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.