Bestuurskundestudent Thijs Jansen richt studentenvakbond op: ‘Ik kan de problemen onder studenten niet langer aanzien’

Bestuurskundestudent Thijs Jansen richt studentenvakbond op: ‘Ik kan de problemen onder studenten niet langer aanzien’

Een tekort aan studentenwoningen, geen eerlijke compensatie van energiekosten en beloofde sportgebouwen die er maar niet komen. Student Bestuurskunde Thijs Jansen kan de opeenstapeling van problemen onder studenten niet langer aanzien en richt studentenvakbond F.U.S.T. op: ‘Wij houden een vinger aan de pols.’

Thijs Jansen, Taylan Mete en Nikola Novoselec. Beeld: Jack Tummers

Twee jaar geleden zat student Bestuurskunde Thijs Jansen nog in de faculteitsraad van Tilburg Law School namens fractie Vrijspraak. Regelmatig zag hij, van enige afstand, hoe studenten om verschillende redenen in de problemen komen. ‘Vanuit mijn rol bij de medezeggenschapsraadpartij kon ik niet direct iets voor die studenten betekenen en dat vond ik vervelend. Het liefst wilde ik direct veranderingen aanbrengen en hun problemen oplossen. Met de oprichting van een vakbond kan ik studenten vertegenwoordigen en direct iets voor hen betekenen.’

Een vinger aan de pols

Door aan de juiste mouwen te trekken, hoopt Jansen samen met Federal Union Students Tilburg (F.U.S.T.)-bestuursleden Taylan Mete en Nikola Novoselec de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen en het studentenwelzijn te verbeteren.

‘Door in nauw contact te staan met studenten, studentenverenigingen en de Gemeente Tilburg kunnen we de stem van onze leden laten horen en een vinger aan de pols houden. Gelukkig ontvangen we op dit moment al veel positieve reacties van studenten. Het lijkt alsof ze erg blij zijn met onze komst.’

Uniek studentencollectief

Wat de studentenvakbond uniek maakt? Volgens Jansen vertegenwoordigt F.U.S.T. in tegenstelling tot andere verenigingen in Tilburg elke student. ‘We zijn er écht voor iedereen, dus niet alleen voor studenten van de universiteit. We vinden het belangrijk dat studenten van het hbo en het mbo ons ook weten te vinden, daar gaan we ons uiterste best voor doen’, aldus Jansen.

De komende tijd gaat de kersverse vakbondsleider een drukke periode tegemoet: ‘We zijn druk bezig met het uitschrijven van de statuten, opzetten van een rechtsbureau, samenstellen van een vijfkoppig bestuur en ledenwerving.’ Daarna kan het echte werk beginnen: het laten horen van de stem van de Tilburgse student.

Studenten die meer willen weten over de studentenvakbond of lid willen worden, kunnen terecht op de website.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.